Fruktar varginvasion

Norge (JJ) Den inställda licensjakten på varg i Sverige kan medföra ökad inflyttning av varg till Norge.

– Vi kan få en dramatisk ökning av angrepp på vår tamboskap, säger Nils T Bjørke, ledare för Norge Bondeslag till Avisens Nyhetsbyrå (ANB)

Norska myndigheter vill att rovdjurskonflikten minskar. Den uteblivna svenska licensjakten ser ut att få motsatt effekt. I gränstrakterna mot Norge är det få ytor som inte redan är etablerade revir. Varghannar lär därför vandra vidare väster ut i jakt på egna revir och partners.

Nils T Bjørke kräver nu att myndigheterna tar höjd för den förväntade varginvasionen och ger tillåtelse till utökad vargjakt innan fåren släpps ut på bete.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser