Fritt fram för åtelkameror?

– De som vill sätta upp en åtelkamera i skogen behöver nog inte vara rädda för att bli åtalade.

Den slutsatsen drar kammaråklagare Christer Almfeldt, som inte överklagar den friande domen i Hässleholm. Skriver Hallandsposten.

Uttalandet kommer med anledning av den danske jägaren som  hamnade inför rätta åtalad för brott mot lagen om allmän kameraövervakning. Jägaren hade satt upp kameran vid en åtel för att hålla bättre koll på vilka och hur många vildsvin som kom dit och åt.

Åklagaren yrkade på att han skulle bli av med sin kamera och betala 50 dagsböter, vilket i hans fall innebar 17 000 kronor – men så blev det inte. I stället ansåg Hässleholms tingsrätt att brottet var så ringa att inget straff skulle dömas ut.

– Domen är så tydlig att vi inte tänker överklaga den, säger kammaråklagare Christer Almfeldt på onsdagen, sista dagen för att vända sig till hovrätten för en högre prövning i fallet.

– Domstolen säger ju att allmänheten inte kan förväntas vilja uppehålla sig mitt ute i skogen i någon större omfattning. Därmed anser jag att det är fritt fram om man sätter kameran vid exempelvis en åtel och inte precis intill en vandringsled, säger åklagaren.

Den man som i somras fälldes för att ha satt upp viltkameror utanför Arboga hade riktat dem mot en kontroll i en orienteringstävling och då blev en kvinnlig orienterare orolig att hon fastnat på bild när hon uträttade sina behov i naturen.

– Förnuftet har nu segrat, jag har hela tiden hävdat att risken för att någon blir kränkt ute i skogen är oerhört liten, säger Peter Nilsson i Halmstad som driver hemsidan www.viltkamera.se.

– Men det ligger också ett ansvar på oss som sätter upp kamerorna att sköta det snyggt, tillägger han, till Hallandsposten.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser