Fritidsproblem!

Man brukar säga att när fan blir gammal blir han religiös. Nästan lika otroligt vore det om en ihärdig jaktidiot med åren blir omvänd och slutar jaga. Vad hade man då gjort på sin fritid?

Vad skulle man göra på fritiden om man inte jagade. Foto: Dagh Bakka

Det hade varit en bra jaktdag på ett sydsvenskt gods. Stämningen bland de åtta jägarna runt bordet var god, även om själva maten var rätt medelmåttig. Kycklingfiléerna var inte genomstekta, pommes fritesen hängde slaka som trötta metmaskar på gaffeln, salladen var senhöstfärgad och såsen både såg ut och smakade som om den redan varit inne och vänt.

Trots detta fick kocken beröm, om än relativt lågmält, eftersom alla som satt runt bordet visste att den som klagade på maten själv fick agera kock nästa gång.

Som vanligt diskuterades jakt – händelser under dagens jakt, bra och dåliga jakter på annat håll, jakthundar, tragikomiska figurer inom jaktens värld samt inte minst vapen, kalibrar, kulor och krut.

Tyst i rummet

Ingen i sällskapet understeg 50 jaktdagar per år, en del hade långt fler, och för en utomstående kunde kanske därför samtalsämnena verka en smula enahanda. Det kanske var därför det blev oroväckande tyst när någon ställde frågan: Vad hade ni gjort på fritiden om ni inte jagade?

Detta var det självklart ingen som direkt kunde svara på, men någon hade hört en förskräcklig historia om en stackare som slutade jaga. Personen i fråga hade gift sig in i en sträng regim, sålt hundar och vapen och i stället investerat i en husvagn. Den stod nu permanent på en campingplats och den arme saten var tydligen där mest hela tiden och tassade omkring i foppatofflor och träningsoverall som matchade makans.

Nu hade stämningen blivit så dämpad att en i sällskapet var tvungen att hämta en flaska inköpt på Systembolaget för att få styrkan tillbaka. Vad gör man egentligen på en campingplats? Det var det ingen som visste, men någon hade läst att det intill campingplatsen på Ullared fanns något som kallades ”gubbdagis”. Det var en jakt- och fiskebutik med bland annat skyttesimulator, där gubbarna kunde hänga medan deras fruar gick loss inne på det stora köpcentret.

Inga vettiga alternativ

Apropå varuhus dök också en ruskig historia om en svåger upp. Varje semester, och för den delen många lördagar och söndagar också, var han slav under Ikea, först som påpiskad chaufför och bärhjälp, därefter som frustrerad montör. Glasen blev höjda i en högtidlig skål över Ikea, helvetets förmak, samt campingplatser och varuhus som viktiga steg i mänsklighetens förfall.

Men så åter till frågan: Vad skulle man gjort om man inte jagade? Fiskat, kanske? Det var det redan flera som gjorde, och det låg dessutom för nära jakten för att räknas. Ingen jakt, inget fiske!

Vandring då? Det är ju rätt trevligt i fin natur, men lite tamt blir det allt utan bössa, lite som lättöl i stället för starköl. Dessutom saknade de flesta knickers och röd bomullsanorak.

Fjällklättring? Nej, det är ju emot alla principer att använda bultar och rep för att ta sig upp på ett berg. Om man nu måste upp kan man väl använda en mindre brant väg.

Kajakpaddling? Det verkar ju häftigt, i varje fall på havet, men vad ska man göra när man kommit fram – paddla tillbaka igen?

Ordningen återställd

Golf? Gå runt på en gräsplan och med böjda knän svinga en klubba efter en liten boll tillsammans med andra människor i flådiga kläder?

Fågelskådning? Att många fåglar är vackra att se på råder det inget tvivel om, men att stå i kö med upphetsade och kikarförsedda ornitologer om det dyker upp en sällsynt art verkade inte så frestande.

Naturfoto? Det handlar ju i viss mån om jakt det med. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, smyga mot vinden och bedriva kamp mot dåligt ljus. Men det är alltför frustrerande när det bara klickar vid själva ”skottet”. En smäll hör ju till när man kommer nära viltet, och apropå smällar, vilken ljuddämpare är förresten bäst?

Nu blev det åter liv i luckan. Argumenten haglade och ingen tänkte mer på att skåla. Från ljuddämpare gick diskussionen över till andra väsentliga saker, som belysta riktmedel, olika typer av kikarsikten, bondade kulor, blyfria kulor och problemet med niogramskravet för klass 1 i kaliber 6,5 mm, högt piptryck och räffelstigning.

Den goda stämningen var åter tillbaka!

Dagh Bakka

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser