Friberg levererar i Strömsund – ny björn skjuten på morgonen

Strömsund (JJ) Niklas Friberg, Orsa, fortsätter att leverera i Strömsundskogarna. Nu på morgonen fick en passkytt skjuta en hona för Niklas hundar.

Som så många gånger tidigare denna höst kan en björnskit på vägen bli förödande. Adam Jansson, Äppelbo, hittade en färsk skit tidigt i morse. Passkyttar sattes ut och Niklas stäppte Trassel och Earl.

Men björnskiten var förmodligen ganska många timmar och hundarna spårade en mil innan upptaget kom.

– Dom gjorde det riktigt bra, när de kom ifatt björnen blev det drev direkt och började bukta i några berg, men där blev björnen stött av småviltsjägare och drog iväg. Då bröt Earl, vet inte varför just nu, men Trassel fortsatte själv, berättar Niklas.

Efter en kilometer blev det gångstånd och lite senare gick björnen i pass hos Rolf Elverum som enkelt sköt björnen.

En liten hona på cirka 70 kg. Björnen är ännu inte vägd. Jakten utspelade sig på Långåsens marker och hos grannmarken där man samarbetar på ett bra sätt. Även i torsdags sköt samma gäng en björn, se längre ned här på hemsidan.

Vad kommer du att göra nu när älgjakten börjar på måndag?

– Jag blir kvar i Strömsund ifall något jaktlag ser eller skadskjuter någon björn. Då är det bara att ringa så kommer jag, berättar Niklas. (073-077 00 09).

Återigen låg Niklas Friberg bakom en björnfällning. Plotten Trassel gjorde ett mycket bra jobb och skytten Rolf Elverum gjorde också sin uppgift.
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser