Friade jägare får nu vapen tillbaka

Lillhärdal (JJ) Polisen har ändrat sig och nu får samtliga misstänkta jägare i Lillhärdalsfallet tillbaka sina vapen. De friades i vintras från brottsmisstanke av Mora Tingsrätt.

Anders Dunder i Sveg och en anonym Lillhärdalsbo greps tillsammans med ytterligare tre män från Lillhärdal i maj 2012 misstänkta för grovt jaktbrott på varg i Tandsjöreviret i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna.

Samtliga fem misstänktas vapen beslagtogs, tre har tidigare fått dem tillbaka och på måndagen fick Dunder och Lillhärdalsbon besked om att även deras vapen kommer att hamna i ägarnas händer.

Beslutet togs av Nils Olov Gärdin vid polismyndigheten i Jämtland och Västernorrland, som har bemyndigande att fatta beslut i vapenfrågor.

– Jag har gått igenom ärendet väldigt noga och har tagit beslutet att de två ska få tillbaka sina beslagtagna vapen och det kommer att ske nästa vecka. Man måste se till helheten i det här fallet och jag har funnit att det inte finns några skäl att behålla deras vapen hos polisen. Sedan blir det en annan historia vad Svea Hovrätt kommer fram till i det överklagade Lillhärdalsfallet, säger Nils Olav Gärdin.

Anders Dunder och Lillhärdalsbon har alltså haft sina samtliga vapen beslagtagna i över tre år och inte kunnat delta i älgjakt och liknande.

– Jag är ganska säker på att polisens beslut grundar sig på att man fått kalla fötter i och med misstaget att beslagta alla vapen. Jag har missat tre års älgjakt på grund av att vapnen varit beslagtagna. Det klart man är glad nu, säger Anders Dunder.

För Anders Dunders del innebär det att han får tillbaka sex vapen och kan återigen göra sig redo för årets älgjakt.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser