Annons
Friad jägare får inte tillbaka sina vapen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 månad sedan vapenbrott
Jägaren hade ingen ordning på sina gevär och i bostaden stod hans vapenskåp olåst när polisen kom på besök. Foto: Arkivbild
Friad jägare får inte tillbaka sina vapen
Gevären var i sådan oreda att mannen riskerar att förlora sin licens

När polisen besökte hans hem var jägarens vapen i sådan oordning att de omhändertogs. Jägaren överklagade, med hänvisning till att oredan orsakats av en trafikolycka. Det spelar dock ingen roll, menar Förvaltningsrätten som ger polisen rätt.

Det var i mitten av november 2021 som den 44-årige jägaren i Sydsverige skulle skyddsjaga gäss och vildsvin innan han åkte till jobbet. Under dagen planerade han även att återlämna ett gevär han dagen innan skjutit in på uppdrag av sin far.

Glömde låsa vapenskåp

Medan han packade faderns gevär tömde han sitt vapenskåp på ammunition, för att försäkra sig om att inga jaktskott tillhörande fadern skulle bli kvar i skåpet. Under tiden han letade lade han upp sin egen ammunition på en hylla.

Glömsk om att han ännu inte lagt tillbaka ammunitionen i vapenskåpet och låst om den gick han därefter ut till bilen. Med faderns gevär, en Ruger och en Sako åkte han iväg för att jaga.

Skadades i trafikolycka

På väg ut i skogen körde han av vägen.

Bilen landade i en bäckfåra.

När 44-åringen skadad och chockad började se sig om upptäckte han att Rugern och faderns gevär var borta. Endast Sakon låg kvar i bilen.

Fördes bort i ambulans

Medan han letade efter vapnen anlände hans sambo till olycksplatsen. Efter att de kommit överens om att hon skulle köra 44-åringen till sjukhus för vård stoppade jägaren in Sakons magasin i geväret och ställde in vapnet i sambons bil. Allt för att slippa åka beväpnad till sjukhuset.

Vid framkomsten till akuten bedömdes 44-åringen vara så allvarligt skadad att han fick ambulanstransport till ett större sjukhus.

Polisen gjorde hembesök

Under tiden upptäcktes jägarens dikeskörda bil av en förbipasserande, som även uppmärksammade att det låg två gevär intill fordonet. Polis som kallades till platsen bestämde sig omgående för att söka 44-åringen i hans hem, för att få klarhet i vad som hänt.

I bostaden möttes de av jägarens chockade sambo, som fortfarande hade mannens skarpladdade Sako i sin bil. Inne i bostaden stod 44-åringens vapenskåp fortfarande öppet, med ammunitionen liggande löst, på en hylla ovanför.

Får inte tillbaka vapnen

Oredan var så total att poliserna på plats bestämde sig för att omedelbart omhänderta såväl 44-åringens vapen, som hans tillstånd att ha dem. Samtidigt skrevs en anmälan om vapenbrott.

Förundersökningen gällande vapenbrott lades senare ned och beslaget av vapnen hävdes.

Det betyder dock inte att 44-åringen får tillbaka sina gevär.

Jägaren är visserligen inte längre brottsmisstänkt. Men hans vapenhantering har uppvisat så stora brister att polisen nu överväger att återkalla hans vapenlicens.

Går på polisens linje

Eftersom licensen kan komma att återkallas vill polisen att 44-åringens vapen ska omhändertas tills ärendet slutligen avgörs.

Jägaren har överklagat omhändertagandet. Men det nyttar inget till.

Även Förvaltningsrätten antar att jägarens vapenlicens kan återkallas. Med hänvisning till det avslås 44-åringens överklagande. Mannens vapen blir därmed kvar hos polisen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!