Fredrik fällde monstergalt | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan galt
Fredrik Larsson med den stora vildsvinsgalt han fällde i Surahammar i Västmanland. Foto: Stefan Lindgren
Fredrik fällde monstergalt
Västmanland (JJ) Fredrik Larsson fällde dagen före nyårsaftonen ett riktigt monster till vildsvin i Surahammar. 210 kilo vägde galten.
– Jag väger 106 kilo, så jag kan bråka med det mesta och har dragit ut vilt som vägt 150 kilo med sele. Men i det här fallet gick jag bet, berättar Fredrik Larsson och skrattar. Han besökte åteln i söndags tillsammans med 13-årige jaktintresserade sonen Emil. Det är en åtel där jaktlaget inte bedrivit någon jakt sedan i april. – Det ser ju ut som spår efter en mindre älgkalv, sa grabben när vi hittade spåren på åteln. Och uppe på de tjärade träden, i midjehöjd, var det märken efter betar. Jag förstod att det var ett riktigt stort vildsvin som varit på besök, berättar Fredrik.

Betarna.

Perfekt vind

Dagen därpå var det perfekt nordlig vind och då tog han bössan med sig och åkte ut till åteln vid 15.30-tiden. Vid 20-tiden började det hända grejer. – Först kom en mindre galt som gick runt mig i 20 minuter. Sedan stack den och då hörde jag tunga steg, som av en älg, som närmade sig. Plötsligt steg han ut i skjutgatan och jag såg direkt att det var det största vildsvin jag någonsin sett, berättar Fredrik. När den enorma galten gick fram till tjärträdet sköt han och djuret föll ihop på platsen.

86 millimeter

När han misslyckats med att dra ut vildsvinet med sele hämtade han fyrhjulingen. I slakteriet stannade vågen på 210 kilo. – Det är 260 centimeter i takhöjd – klövarna var uppe i taket och trynet slog i backen, konstaterar Fredrik. Betarna är inte renkokta ännu men Fredrik har mätt och funnit att de i underkäken sticker upp 86 millimeter ovanför tandköttet. – Man brukar säga att en tredjedel av betarna brukar vara synliga. Om det stämmer i det här fallet borde de vara kring 24-25 centimeter. Det roliga är också att betarna i överkäken är nästan lika stora, säger Fredrik.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@journalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!