Fräsch kombinyhet – Merkel Super Light

9806.jpgMerkel hagel- och kombinationsvapen har under många år rönt stor uppskattning bland Svenska jägare för sin kvalitet och pålitlighet. Framförallt Merkels drillingar har varit en storsäljare genom åren. Efter Tysklands återförening tvingades Ernst Thälmann Werke som tillverkade Merkel i konkurs. De nuvarande Merkelvapnen tillverkas av Suhler Jagd- und Sportwaffen GMBH med Manlicherkoncernen som huvudägare.


Jaktvapentillverkning har gamla traditioner i det forna östtyskland med huvudsäte i Suh l. Det var en hantverksmässig tillverkning med stor insats av personal. Tillverkningen skedde vid Ernst Thälman Werke där kända vapennamn som Merkel, Sauer&Sohn och Simson stämplades före leverans ut i världen. Hagelvapen, kombivapen, drillingar och dubbelstudsare av hög kvalitet och slitstyrka var Suhlfabrikens stora försäljningsframgångar under åren efter andra världskriget. Merkel 8:an, bockmodellerna 200 och 201, Merkel drilling 30 med flera modeller är välbekanta för Svenska jägare.
Efter Tysklands återförening drabbades de gamla östtyska fabrikerna av västvärldens ekonomiska realiteter och konkursen var naturligtvis oundviklig delvis beroende på omoderna maskiner men framförallt beroende på för mycket personal och orationella produktionsprinciper.
Rekonstruktionen i form av Suhler Jagd- und Sportwaffen GMBH med Manlicherkoncernen som huvudägare och högteknologisk maskinpark garanterar Svenska jägare Merkelvapen även i framtiden. En helt ny kombi har i år presenterats på den Svenska marknaden i form av en lättviktskombi på 2,7 kilo.

Första intryck
Merkel Super Light är ett litet smidigt vapen som känns trevligt redan vid de första provanläggningarna. Vapnet är snyggt och välgjort med passning och finish i högsta klass. Den gamla hantverksmässiga känslan som äldre Merkelvapen har i form av inpassade skruvar och flamhärdade lådor finns inte längre. Denna kombibock för mera tanken till Krieghoff eller Heym och deras aluminiummodeller som tillverkas i NC-maskiner. Likheterna fortsätter med floran av gravyrer som kan väljas på låda och pipor. Det mesta går i sydeuropeisk stil med djurmotiv i olika former. För den traditionelle finns ett par mönster i Engelsk scrollstil. För den gravyrallergiske jägaren som hatar allt tjafs finns en helt ren låda.

Kaliberutbud
Merkels lättviktskombi bjuder jägaren på en varierad konfekt på kulsidan. Från .22 Hornet till 9,3x74R. Testvapnets kulpipa i 6,5×55 i kombination med 2,7 kilo vapen kändes. 9,3x74R skulle säkert vara en omtumlande upplevelse i ett vapen som har något hekto kvar till 3 kilosstrecket.
Hagelpipan bjuds enbart i kaliber 20 med magnumpatronläge vilket kan tyckas en smula ensidigt. Motivet är lätt att förstå. Merkel har med denna kombi lyckats konstruera ett av marknadens lättaste kombivapen med kulpipa i klass 1. Vår bedömning är att denna kombibock från Merkel gör sig bäst med bibehållen grundidé om någon av de moderatare kulkalibrarna väljs.
Aluminiumlåda
Lådan är fräst ur ett stycke aluminium med en infälld stålplatta som tar emot hylsornas botten. Allt är befriande fritt från maskinmärken. För att ytterligare förstärka lådan och förhindra glapp sitter en väl inpassad stålklack i lådans botten. Mot denna stålklack vilar låsklacken som sitter på pipan. Lösningen är rätt elegant. Stålklacken är utbytbar då den är fastskruvad i lådan.
Pipornas infästning i lådan är gjord med snäva toleranser. Det krävdes lite trixande innan bitarna föll på plats vilket måste läggas på plussidan.

Mekanism
Mekanismen är av den allt mera populära säkerhetstyp som lanserats de senaste åren, mestadels på tyska vapen. Den traditionella kolvhalssäkringen är ersatt med en rejäl tangent som spänner mekanismen när skott tillfället uppenbarar sig. Det är naturligtvis säkert men kräver att mekanismen slappas om det inte skulle bli någon skottlossning. Samma faktum gäller naturligtvis med en vanlig säkring.
Det finns nytänkande i Merkels lösning. När spännarmen förs fram spänns mekanismen. Endast en av piporna går att avfyra innan mekanismen måste spännas på nytt. Valet av kula eller hagel är dock fritt när mekanismen är spänd. Som det skall vara på ett kombivapen är Merkelbocken utrustad med två avtryckare. Av någon outgrundlig orsak har Merkel lagt kulpipan på den främre avtryckaren. De allra flesta andra kombivapen har den omvända lösningen.
För att underlätta ett andra skott sitter en vikt i mekanismen som vid rekylen slackar spännarmen så att man endast behöver styra fram tangenten för nästa skott. Det krävs en del övning innan rörelserna sitter i ryggmärgen. När topplevernyckeln förs åt sidan slackas mekanismen automatiskt. En bra säkerhetsdetalj.
Vid första påseendet verkar piporna vara lödda i hela sin längd. Så är icke fallet. Spången är endast lödd till hagelpipan vilket gör kulpipan friliggande i hela sin längd. Vid mynningen är kulpipan omsluten av en stålring som sitter fast i spången.
Framstocken har ett elegant snäpplås som opereras med en tangent som sitter infälld i framstockens framkant.
De öppna riktmedlen är bra utformade med U-skåra och stolpkorn. Någon möjlighet till justering i höjdled utan att byta korn eller sikte eller ta fram filen finns inte. Då någon kikarfäste inte fanns att tillgå blev kontrollskjutningen en smula vansklig på grund av en besvärande ovana med öppna riktmedel. Trots detta kändes det som att vapnet har en stor potential när ett kikarsikte monterats. Kul- och hagelpipan samsköt hyggligt vilket kan vara ett problem vid praktisk jakt om så inte är fallet.

Merkels trycke
Merkel uppger i sitt produktblad att alla i mekanismen ingående delar är härdade och har ett 100%-igt rostskydd. Den främre avtryckaren för kulpipan har justeringsmöjligheter mellan 0,2 till 0,5 kilos hårdhet. Den bakre avtryckaren för hagelpipan kan justeras från 0,4 till 1,0 kilo. Merkel Super Light är troligen marknadsledande och något behov av snelltrycke på kulpipan finns definitivt inte. Många tillverkare av kulvapen har en del att lära av Merkel.
Stock och kikarmontage
Passning mellan trä och metall är när nog perfekt. Valnöten håller hög klass för att vara en standardmodell. Bakkappan är tyvärr av plast och kund gott ha varit i gummi i stället. Inpassningen finns däremot inget att klaga på.
Vårt testvapen har elegant och väl utförd nätskärning som ger gott grepp.
Kombin har den främre rembygeln skruvad i spången vilket gör kulpipan friliggande.
Till Merkel Super Lighht finns ett svängmontage som ser mycket elegant ut på bild. Något montage finns i skrivande stund inte i Sverige varför någon ingående kommentar inte kan lämnas. Det främre fästet består av en trefot som svängs på plats. Det bakre fästet griper fast i en klack i spången. På bild och de delar som sitter på vapnet ser förtroendeingivande ut. Ett sådant montage som Merkel presenterar borde vara ett föredöme för andra vapentillverkare.

Fakta
Modell: Merkel Super Light
Kaliber: 20/76-6,5×55
Längd: 101 cm
Piplängd: 60 cm
Vikt: 2,7 kilo utan kikare
Trycke: Dubbla avtryckare. Främre för kulpipan
Säkring: Mekanismen spänns vid skottillfälle
Tillbehör: Kikarfäste i form av ett vridmontage integrerat i vapnet
Pris: Standard utan gravyr ca 16 000 kronor
Generalagent: Classic Vapen Bollebygd
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser