Franska takter på drevjakten

Carolin Larsson, Främme­stad, är mammaledig men det hindrar henne inte från att jaga. I dag får svär­mor vara barnvakt. Både sambo, mamma och svärfar står nämligen på pass när hennes basset artésien norm­and, Motvindens Yrsa, ”Ina”, ska driva igenom hemma­skogarna och förhoppnings­vis få dovviltet i pass.

Det är en kylig januarimorgon.

Någon vidare vinter har det egentligen inte varit hittills. Men i slutet av januari lägger sig ändå snön ett par dagar. Då gäller det förstås att passa på. Drevjakt på snö sätter en liten extra guldkant på hundjaktstillvaron. Skogen antar ett nytt utseende och drevdjurens konturer syns tydligare i det snöklädda landskapet.
Carolin Larsson är uppvuxen med jakt och nyligen tog hon också över driften på föräldragården i Främmestad. Gården är ett kombinerat jord- och skogsbruk på cirka 500 hektar.

Trippelchampion

När det kommer till jakten är drevjakt med drivande hund favoriten. I hushållet finns en drevertik men stjärnan är den fyraåriga basset artésien normand-tiken Motvindens Yrsa, eller Ina, som hon kallas till vardags. Carolin har engagerat sig och meriterat hunden som numera kan titulera sig trippelchampion. Ina har med andra ord både näsa, jaktlust och utseendet med sig.
Trots att det är vardag är uppslutningen stor på samlingen hemma på gårdsplanen.
– Jag ringde runt i veckan och hörde om folk ville komma och vara med, men då var många osäkra, så jag fortsatte att ringa runt. I går kväll meddelade allihop att de kunde komma så nu är vi ett rejält gäng, säger Carolin och skrattar medan hon hälsar på de insläntrande jägarna.
Totalt blir det tretton jägare på dagens jakt. Carolin ska gå som hundförare med Ina, men hennes sambo Linus Kjellner har med sig sin brors drever och kompisen Peter Engblad har också tagit med sig sin hund, en tysk jaktterrier.
– Vi börjar med att släppa Ina i ett område där vi sett mycket dovvilt den senaste tiden. Sen får vi se. De andra hundarna ska få vara med i såt två, säger Carolin.

Ina drar i väg i ett rasande tempo för att få kontakt med djuren hon har  framför sig.

Ina drar i väg i ett rasande tempo för att få kontakt med djuren hon har
framför sig.

Många synobsar

Det ligger en iskall dimma över gärdena när vi står i skogskanten och väntar på att passskyttarna ska komma på plats. Solen är på väg över horisonten och kylan är för första gången påtaglig den här vintern. Temperaturen är närmare tio minusgrader.
Medan Carolin väntar får hon in rapporter från passkyttarna. Tre olika flockar med dovvilt har redan setts. Minst ett tjugotal dov finns inne i såten.
– Det här bådar gott, säger Carolin. Den närmsta passkytten, Melina Hermansson, såg närmare tio hindar och kalvar rinna över det hygget hon bevakar.
Ina lösgörs från kopplet och far i väg. Det dröjer bara någon minut innan vi hör hennes grova typiska bassetskall eka i den stilla skogen. Vi har klivit in ett femtiotal meter i skogen och står och lyssnar på hunden på ett litet berg där fyra kala fläckar vittnar om vart några av djuren sov i natt.

Bra brutit

Melinda rapporterar att hunden följer den dovflock hon sett och drevet rör sig bort från passkedjan.
– Jag har ingen passkytt uppe vid den stora vägen dit det är på väg nu. Går det över där tror jag inte att det kommer tillbaka, säger Carolin.
Vi kikar med spänning på pejlen och ser hur Ina sakta men säkert närmar sig vägen. När hon bara har ett tjugotal meter kvar snurrar hon dock och vänder tillbaka. Skallet tystnar och Carolin förstår att hunden brutit.
– Det var ett kort drev, men å andra sidan bra. Nu slipper vi åka och hämta henne.
Efter en kvart är hunden tillbaka hos Carolin som nu bestämmer sig för att släppa på en av de andra synobsarna för att spara tid.

artesien16

En superglad skytt och en minst lika glad hundförare. Sann glädje på drevjakt.

Fullt drev

Vi genar över ett hygge och hälsar på håll till de två passkyttarna som bevakar det. I den bortre kanten, på gränsen till en liten inäga, släpper vi Ina som tar sig an spåren direkt. Hon försvinner in i skogen mot en plantering och snart hörs återigen drevskallet över skogen.
Det buktar för fullt där inne. Djuren verkar inte ha någon brådska på sig att dra i väg. I stället slår basseten ring på ring inne i den unga täta planteringen.
Efter knappt 20 minuter skymtas några dovvilt i skogskanten som vetter mot in­ägan men de går aldrig över ängen. I stället kastar de återigen in i plantering och drevet snurrar vidare.
Simon Olsson Pennanen, Stora Levene, som gästjagar tillsammans med Främmestadgänget i dag sitter i ett torn på en kulle inne i planteringen.
Gång på gång skymtar han både hund och drevdjur när de snurrar kring passet. Men det är svårt, näst intill omöjligt, att få ett rent skottläge. Simon börjar nästan misströsta när plötsligt en hind kliver upp på en liten bergknalle 100 meter från tornet och på så sätt exponerar sig mellan allt ris.
Hon står med bredsidan till och inväntar hunden när skottet går av.

Nollan spräckt

Carolin hör skottet och kikar på pejlen. Hon ser hur hundmarkeringen efter Ina har slutat röra sig och förstår att Simon gjort allt rätt.
Hon meddelar skytten att sitta kvar på passet så länge medan hon går dit. Väl där tar de gemensamt följe till skottplatsen där tydliga blodspår avslöjar träffen. 30 meter längre bort, inne mellan de snötyngda snåren, ligger hinden. Kulhålet vittnar om en bra träff och leendet breder ut sig i Simons ansikte.
– Det var hur spännande som helst. Det här är min första dovhjort, säger han.
Medan Simon drar fram djuret ur planteringen fortsätter Carolin framåt. En pass­skytt fick nämligen de övriga djuren i pass men kom aldrig till skott. Ina släpps därför på nytt.
Den här gången drar det dock i väg och innan vi vet ordet av har både hund och djur lämnat såten och vi bestämmer oss för att bryta. Passkyttarna ser också fram emot en varm brasa. Morgonens kyla har satt sina spår.

Carolin Larsson instruerar Alf Ivehag vart han ska posta.

Carolin Larsson instruerar Alf Ivehag vart han ska posta.

Rådjursfrossa

Efter lite värmande brasa och grillad korv är det dags för såt två. Carolin har också haft besök av sonen Olle, knappt halvåret, som behövt fylla på med lite bränsle.
Nu ska inte bara Carolin gå med hund. Även sambon Linus och jaktkompisen Peter ska agera hundförare.
Medan vi inväntar passkyttarna drar två rådjur förbi oss ut ur såten och Carolin väljer därför att gå in en bit innan hon släpper.
Vi rör oss längs med en skogsväg och släpper när vi gått cirka 200 meter. Linus drever har redan varit nere i vår kant och vänt med två rådjur, men Carolins mamma Gerd som fick dem i pass fick inget bra läge.

Trånga bukter

Ina släpps och upptaget kommer omgående. Drevdjuren slår en lov ner mot postarna men vänder sedan tillbaka och vi ser två djur skutta över vägen cirka 70 meter bort. Fem minuter senare kommer de tillbaka och går över vägen igen, ytterligare 30 meter längre bort.
Drevet drar nu ännu en gång ner mot postarna men något får dem att vända tillbaka igen. Nu kommer skallen rakt emot Carolin som gör sig beredd med studsaren.
Ett litet knak ger oss en föraning om vart drevdjuret är innan vi ser ett ensamt rådjur kasta sig över vägen bara 15 meter framför oss.
– Det gick lite för fort. Jag hade tänkt skjuta när det passerat vägen men valde att avstå, säger Carolin.
Ina dyker upp någon minut senare och drevet drar i väg.

Till slut buktar drevet över vägen bara ett stenkast ifrån Carolin Larsson, men kulfånget är begränsat och snabbt går det. Hon håller därför inne skottet.

Till slut buktar drevet över vägen bara ett stenkast ifrån Carolin Larsson, men kulfånget är begränsat och snabbt går det. Hon håller därför inne skottet.

Tysken levererar

Peter Engblad som gått in i såten från andra hållet med sin tyska jaktterrier Hjalmar har haft ett par påstick men hunden har brutit innan dreven nått några passkyttar. Medan Ina och drevern driver som bäst får han ett nytt påstick i en plantering. Drevet drar i väg några hundra meter men vänder sedan tillbaka. Efter en kvart får han syn på ett rådjur i en liten lucka, samtidigt hör han hur terriern skäller allt närmare.
Rådjuret går i kull i skottet, men samtidigt bryter också terriern drevet.
– Det var lite snopet. Hunden var ju max 100 meter från mig och rådjuret, men det är ju bra att han inte springer på ljudet av studsarsmällar, säger Peter när vi sammanstrålar lite senare.

Bra dag

Klockan börjar närma sig halv tre när de tre hundarna som varit loss gått över sina tilldelade områden eller brutit de drev de haft. Två djur har bärgats ur skogen i dag. Ina har i princip drivit hela tiden under de timmar hon varit lös och bevisat för alla i laget att hon är en minst sagt kompentent jakthund som tycker dovvilt är minst lika kul som rådjur.
Carolin tackar alla deltagarna som var med på jakten. Säsongen börjar närma sig sitt slut. Nu stundar tomrummet i väntan på höstens drevjaktspremiär.

Peter Engblad fick fälla ett rådjur på drev för sin egen tyska jaktterrier Hjalmar.

Peter Engblad fick fälla ett rådjur på drev för sin egen tyska jaktterrier Hjalmar.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser