Vapentest

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.
Franchifabriken etablerades 1868 i den norditalienska Bresciadalen och har således en lång historia i Italiensk vapentillverkning. Företaget är ett av de äldsta i Bresicaområdet som domineras av Berettakoncernen som är de mest kända tillverkarna. I koncernen ingår många av de största namnen i branschen bland annat Benelli. Franchi ingår sen snart 10 år i Beretta Group vilket har gett Franchi möjligheten att investera i det senaste inom datastyrd vapenframställning. Beretta Group har till detta de muskler som behövs för framgångsrik marknadsföring. Franchi är specialiserat på hagelvapen och producerar årligen över 20 000 vapen var av cirka 60 procent är halvautomater. 2011 genomförde Franchi en stor översyn av familjeföretaget och bytte logotyp och introducerade en del nya vapen. I detta skede kom Franchi Horizon, fabrikens första studsare i produktion. Tidigare har Franchi en dubbelstudsare, Franchi Express, i modellprogrammet.

Franchi Horizon

Franchi Horizon är en studsare utan extravaganser i någon form vilket också avspeglar sig på prislappen. Första intrycket skapar nyfikenhet, bland annat de många greppanelerna som efter lite funderande ger ett genomtänkt intryck. Tillverkningsprocessen har förenklats genom att välja en kortare låda för standardkalibrarna och en längre för magnum. Resultatet är en studsare utan fördyrande tekniska speciallösningar. Första intrycket är att Franchi Horizon är ett enkelt men välgjort vapen som håller väl som förstavapen.

Glasfiberförstärkt polymerstock

Franchi har valt en glasfiberförstärkt polymerkolv som har mycket god ergonomi. Pistolgrepp och framstock har gjutna greppytor som ger utmärkt grepp även med blöta händer och handskar. Till detta har man lagt greppytor på lådan i höjd med magasinet dvs. där man håller om man bär vapnet i en hand, klokt tänkt. En liknande panel är också placerad framför bakkappan som stöd vid skytte från stöd med en kudde eller hand under kolven. Inte så dumt när allt kommer på plats. Kanske inte så snyggt men praktiskt.

Bakkappan

Bakkappan heter något så omständligt som, TSAADV, Twin Shock Absorber Advanced recoil pad. Den finns i tre olika längder och reducerar rekylen med upp till 50 procent enligt Franchi. Om det är så att den tar bort halva rekylen kan väl diskuteras men den har utan tvekan utmärkt rekyldämpning. Bakkappan är 2,5 cm tjock och är mycket välgjord.

Säkring

Säkringen har två lägen, säkrad och osäkrad. Slutstycket går att öppna i säkrat läge vilket ger möjlighet till plundring av loppet i säkrat läge. Slutstycket har tre låsklackar och en utstötare. En relativt bred utdragare ger säker utdragning av avfyrade patroner. Säkringen låser avtryckaren genom en ståldetalj som spärrar avtryckaren. Säkringen har distinkta lägen och säkringstangenten kan manövreras ljudlöst. Säkringstangenten är tillräckligt stor för att manövreras med handskar. Slutstycket har tre väl inslipade låsklackar och är fräst ur ett solitt stålblock. Slutstycksgången är bra med ett djupt styrspår som ger en mycket bra slutstycksgång. Slutstycket har kanske inte helt perfekt finish men någonstans måste man spara på arbetstimmar för att kunna hålla ner priset. Slutstyckshandtaget har en relativt lång knopp som ger bra grepp vid repetering.

Låda

Lådan är borrad för baser som passar Remington 700 lådor vilket får mig att tro att Franchi siktar mot USA marknaden. Utbudet av kikarfästen som passar är stort. Hela lådan är enkel och stilren utan några gravyrer eller andra utsmyckningar. Utkastarhålet är tillräckligt stort för att medge problemfri repetering.

Pipa

Pipan är kallhamrad i chrome-molybden specialstål och är något grövre än en vanlig jaktpipa utan att se tjock och klumpig ut. Pipan är gängad för ljuddämpare från fabrik vilket är bra då man slipper den utgiften och ett besök hos en vapensmed. Lådan och pipan har en mattsvart ytbehandling som är reflexfri. Hur det förhåller sig med slitstyrkan får framtiden utvisa. Moderna ytbeläggningar brukar vara tåliga.

Avtryckarsystem

Franchi Horizon har ett justerbart avtryckarsystem som kan justeras mellan 0,9 till 1,8 kilo vilket är bra. Avtryckarsystemet är inte i världsklass, i vart fall inte på teststudsaren. Lite släp som inte var värre än att den bästa träffbilden krympte ihop till 14 mm. Lite inslipning av repetering och träningsskytte och några blindavfyringar brukar hjälpa en del.

Fast magasin

Franchi Horizon har ett fast magasin för fyra patroner i standardkalibrarna. Magnum tar tre patroner. Underbeslaget öppnas med en tangent i varbygeln. Det är en snygg lösning som känns funktionell. De som absolut måste ha ett löstagbart magasin får se sig om efter ett annat vapen. Magasinet fungerade utan problem under mitt test och det går som tidigare nämnts att plundra i säkrat läge då slutstycket kan öppnas. Detta kan möjligen utgöra en risk att slutstycket öppnas ofrivilligt och att man då tappar en patron.

Utmärkta skjutegenskaper

Franchi Horizon har ingen av fabriken uttalad ”sub-MOA” precisionsgaranti vilket ändå testvapnet levererade med de patroner som jag testade. Med SAKO Hammerhead krympte den bästa träffbilden till 14 mm vilket är utmärkt. Lapua och Norma jaktammunition var inte långt efter, Sako Range och Lapua FMJ sköt också bra i Franchi Horizon. Det är mycket bra att en studsare levererar med många ammunitionsfabrikat.

Sammanfattning

Franchi Horizon är en trevlig överraskning med enkelhet som ger en mycket god helhet för den som söker ett förstavapen med en överkomlig prislapp. Geväret har bra balans och känns lätt att manövrera. Precisionen är utmärkt. Kaliberutbudet enligt Franchis hemsida är bra i standardkalibrar och med .300 Win Mag i magnumsegmentet. I dagslägen erbjuder SAKO Sweden Franchi Horizon i .308 Win. Under 2018 sker försäljningen genom Interjaktbutikerna med ett rekommenderat pris från SAKO på 9 500 kr. Givetvis kan prisvariationer förekomma. Priset är utomordentligt attraktivt och vad som kunde locka kunder förutom priset och utmärkt precision är ett paketerbjudande med ljuddämpare och kikarsikte.

Fakta

Modell: Franchi Horizon. Vikt: Standard 2,99 kg. Längd: 107,5 cm. Piplängd: Standard 56 cm. Kalibrar: .243 Win, .270 Win, .308 Win, .30-06 och .300 Win Mag. Säkring: Tvålägessäkring. Trycke: Justerbart direkttryck. Magasin: Magasin för fyra standardpatroner. Pris: Cirka 9 500 kr. Finns också som ett prisvärt paket hos Interjakt med kikarsiktet Scandium MC2,5-10x50i, monterat i Warnes stålringar samt med en RCC ljuddämpare, för endast 9 995 kr. Generalagent: SAKO Sweden