Framtida älgförvaltning ställs på stora prov

Svensk älgförvaltning har diskuterats om och om igen under årtionden. Avskjutnings- modellerna är nästan lika många som viljorna: A-licenser, B-licenser, E-områden, Skellefteå-modellen och Kalmar-modellen har alla sina förespråkare även om resultaten varierar kraftigt. På vissa områden har vi dock en mycket bra älgförvaltning, medan det i andra är rena katastrofen.Utan att gå in i detalj på varje avskjutningsmodell är det tydligt att vi måste anpassa oss till nya tankebanor när vi diskuterar avskjutning, både för älg och för annat vilt. Vi glömmer gärna bort andra faktorer än ren avskjutning. Visst diskuteras det trafikdödade älgar på våra vägar och de älgar som blir kvar på järnvägarna. Men vi har ännu inte hunnit lära oss att beräkna rovdjurens predation på älg. På bara något år kan en älgstam krascha i ett vargrevir. En dyrköpt erfarenhet som tyvärr alltför många jaktlag i Mellansverige tvingats ta lärdom av. För sent har man insett att vargens predation påverkar älgstammens numerär, fortsätter man då att skjuta sina 4 älgar per 1 000 hektar går det snabbt utför.

Ökande rovdjursstammar I Sverige ökar just nu rovdjursstammarna mycket snabbt. Björnstammen är enligt forskarna i världstopp vad gäller tillväxt, trots ökade avskjutningar de senaste åren.Vargstammen är också på snabb tillväxt och mycket talar för att förvaltningsplanerna hamnat i en politisk långbänk. Vi jägare har inte tid att vänta på att politikerna ska ge klara riktlinjer, vi måste redan nu anpassa älgavskjutningen i väntan på en tydlig vargförvaltning.Gör vi inte det kommer alltför många områden att totalt haverera sin älgstam. Forskning Genom åren har vi sett mängder av forskningsprojekt på älg. Det senaste är effekten av en liten tjurandel. I dag skylls låga kalvvikter och sent betäckta älgkor på tjurbrist.En allmän uppfattning råder nu om att man bör eftersträva minst 40 procent tjurar av de vuxna älgarna.Men vi måste också få en bättre kunskap om vargens predation på älg. De studier som är gjorda i olika vargrevir visar att en familjegrupp tar ungefär en älg var fjärde dag under vinterhalvåret. Sommartid kan till och med fler älgar dödas av varg. Detta är kunskaper som är oerhört viktiga för att kunna förvalta älgstammen i framtiden. Fakta efterlyses Vi vet till exempel att björnens predation på älgkalv är mycket stor i björnområdena. Det visar forskning som gjordes för mer än tio år sedan. Som jägare känner jag dock att vargens predation inte gärna diskuteras från forskarhåll. Detta hänger förmodligen ihop med att vargens vara eller icke vara är mycket konfliktladdat. Därför är det av högsta vikt att vargens predation klart offentliggörs så att alla förvaltningsintresserade jägare får en ärlig chans att bevara och skapa en högkvalitativ älgstam. Ett ovärderligt varumärke för svensk vildmark!

Vårvinterns trätoämne!

Under mars månad har det utvecklats verbala krig mellan jägare och jaktmotståndare. Anledningen är lodjursjakten. Trots att samtliga inventeringar runtom i landet visar ökade lodjursstammar ser motståndarna rött. I år sköt de in sig på fällfångsten, en jaktmetod med gamla anor som är hårt reglerad. Men kritikerna rasar ändå, trots att forskarna använder samma metoder. Skönt att vi kommit in i april månad!