Förväxlade hund och katt – frias av rätten

Halland (JJ) Den jägare som trodde att han sköt en vildkatt och skadsköt en hund frias av tingsrätten.

Mannen trodde att han sköt en vildkatt, men det var en hund han träffade. Foto: Gettyimages, montage

Hallandsposten berättar om händelsen som inträffade nära återvinningscentralen i Borabo förra julen. Mannen var på rävjakt och när det kom ett djur som han bedömde som en förvildad katt sköt han.

Han träffade en liten svart hund.

7 000 kronor för veterinärkostnader

Hundägaren krävde 7 000 kronor i ersättning till veterinärkostnaderna och åklagare åtalade skytten för djurplågeri och förseelse mot jaktlagen.

Men tingsrätten friar mannen. Han visade möjligen oaktsamhet ”i någon grad” men det är inte straffbart, enligt rätten.

Enligt lagen får jakträttsinnehavare skjuta katter som antas vara övergivna eller förvildade. Rätten finner inte osannolikt att mannen trodde att djuret han sköt mot var en katt.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser