Förväntningar

Chansen att få skjuta en björn om man jagar några enstaka dagar om året är inte speciellt stor.
På kvällen den 20 au­gusti kände man för­väntningen ligga i luf­ten. Det skulle jagas björn på en mark i Ströms Vattudal i Jämtland – ett av världens tätaste brunbjörnsbestånd – och det hade hittats både gammal och ny skit utefter skogsvägarna. Denna hade blivit utsparkade för att man lättare skulle kunna se om skiten i vägen på morgonen den 21 augusti var från samma natt.Ett dussin jägare skulle sitta på väl valda pass och tre hundförare skulle gå med sina björnhundar. Det var en jämthund som förutom att skälla älg också var intresserad av björn. En gråhund som hade haft flera stånd­skall och två fällda björnar i bagaget. Sist men inte minst var det en plotthund, denna bejublade amerikanska stövarras som av många anses vara Guds gåva till skandinaviska björnjägare. Det var en tvåårig tik som både drev björn och som det skjutits för, dock var den inte speciellt rutinerad, men det var ändå en plott så fann man bara nattfärsk björnskit så…

Knäppte i burkarna
Snacket gick i bastun, man la in rejält med snus och det knäppte i Norrlands Guld-burkarna då spända och förväntansfulla händer klämde till.
Efter några tusen jaktdagar har förväntningarna inför kommande jakter tonats ner allteftersom åren gått. Erfarenhetsmässigt vet man att de sällan blir infriade men optimi­stisk är man ändå, långt in i jägarsjälen, och ännu värre var det förr.
För snart 40 år sedan, sittande på bussen en torsdagskväll på väg till en jaktmark där min farsa och morbror låg och jagade hare, var förväntningarna skyhöga. Med lånat hagel­gevär, en spansktillverkad sida/sida i kaliber 16, samt en påse med patroner av olika storlek så var det inte lite som skulle skjutas de följande tre dagarna.

Höga förväntningar

Det var heller inte så många negativa tankar som plågade en när vi som 16–17-åringar fick tillgång till en ärtåker inför duvjakten. Den enda ersättning som bonden skulle ha var att vi först måste skjuta alla stadsduvor som hade invaderat hans ladugård. Ett bättre jaktarrende har man väl sällan haft.
Förväntningarna var heller inte speciellt blygsamma när vi med bilen full av skälliga finnspetsar for till norra Sverige och en oändlig jaktmark där skogsfågelföryngringen slagit till. I alla fall enligt lokala kortförsäljare och stuguthyrare. En gång i Norrbotten blev det till och med lockat med fågelinvasion, så pass av vi borde medföra hjälm så att vi inte skulle få huvudskador av all fågel som skulle falla ur träden.
Det var sällan vi hade med för få patroner och man lärde sig den hårda och verklighetsnära vägen att förväntningarna sällan blir in­friade. Jaktresultatet kommer som oftast efter ihärdig insats, så det gäller att stå på sig och inte ge upp. Köper man många lotter så vinner man förr eller senare. Chansen att skjuta en björn under en dags björnjakt är nästan detsamma som att vinna ett europeiskt lotteri när man köpt en lott.
Hur gick det då med den omtalade björnjakten som man hade så stora förväntningar inför? Trots att det låg en nattgammal björnskit på vägen och det fanns en hel grandunge full av både gammal och ny skit i ett närbeläget berg, så fann hundarna inte någon björn. Kanske en, men den var i så fall redan ur marken. Men de fick några älgar i pass och även om förväntningarna inte blev helt infriade, tyckte de flesta att det varit en fin dag i skogen. Inte regnade det så mycket heller.
Dagh Bakka

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser