Förundersökning mot vargskytt läggs ned

HASSELFORS(JJ). Förundersökningen om ett misstänkt jaktbrott i Hasselfors läggs ned. Det var under licensjakten på varg som det sköts mot två vargar inom loppet av en timme, trots att det bara återstod en varg kvar att skjuta i Hasselforsreviret. Den jägare som då sköt ihjäl en varg misstänktes för grovt jaktbrott.

Jakten skulle avbrutits så fort den sista vargen fällts, men det sköts ändå mot två vargar. En varg blev först påskjuten och den försvann, den andra vargen dödades direkt en stund därefter. 

Den jägare som fällde vargen blev alltså misstänkt för grovt jaktbrott. Men nu har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen.
– Man trodde att det bara fanns en varg i området. Därför trodde den misstänkte att det var den redan påskjutne vargen som han sköt mot. Man har ju en skyldighet att fullfölja själva avlivningen, så att säga, säger åklagare Aina Alhem till Karlskoga Kuriren.

Det rörde sig visserligen om en annan varg som fälldes, men åklagaren kan inte se att det handlar om uppsåt eller straffbar oaktsamhet från skyttens sida. Dessutom har jägarens berättelse styrkts av uppgifter från andra personer. 

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser