Fortsatta vargattacker utanför Edsbyn

Vargar fortsätter att attackera och döda jakthundar utanför Edsbyn. I helgen blev en stövare dödad och en annan svårt riven.

I söndags morse förlorade Klas Adolfsson sin stövare i samband med rävjakt vid Loftsjön, nordväst om Edsbyn. Ytterligare en stövare blev senare på dagen angripen av varg i närområdet. Men den klarade sig med riv- och bitskador.När Klas Adolfsson upptäckte att hunden inte längre drev och var stilla på samma ställe pejlade han in hunden tillsammans med en jaktkamrat. När de hittade pejlhalsbandet utan hund förstod de att något allvarligt hänt, efter ytterligare en timmes letande hittade de den vargrivna stövaren ett hundratal meter bort.– Det är fruktansvärt, myndigheterna håller på att ställa till det så att det inte går att jaga längre, sade Klas Adolfsson, bedrövat.Besiktningsman Sture Nordlund kunde konstatera att stövaren dödats av varg. Vargar som troligen tillhör det så kallade Voxna-reviret där en föryngring gått fram i vår.Förra året blev fyra jakthundar dödade av vargar och två skadade i Ovanåker-Bollnäs-området, enligt Sture Nordlund.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser