Fortsatt vapenhandel trots nya danska ägare

Kalmar (JJ) Polismyndigheten opponerade sig när jaktvapenförsäljaren Kalmar lantmän köptes av danska Danish Agro, och ville dra in försäljningstillståndet. Nu har företaget fått rätt mot polisen i både förvaltningsrätt och kammarrätt.

Arkivfoto: Per Jonson

Anledningen till att polisen ville förhindra företaget att fortsätta bedriva vapenhandel var för att ledningsgruppen bestod av danska medborgare. Den svenska polisens automatiserade system kan inte kontrollera utländska personers bakgrund.

Det var 2015 danska miljardföretaget Danish Agro köpte Kalmar lantmän och döpte om den svenska filialen till Swedish Agro. Eftersom vapenförsäljningen var en betydelsefull del av verksamheten skulle denna vara kvar. I februari 2016 lämnade Swedish Agro in en ansökan till polismyndigheten och det var då företaget stötte på patrull.

Polisen avslog ansökan med stöd av att det inte skulle gå att löpande föra kontroller av de danska styrelseledamöterna i bolaget, i centrala register.

Swedish Agro överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Växjö som gav polisen bakläxa och upphävde beslutet. Polisen överklagade då till Kammarrätten, men rätten menar att polisens beslut strider mot etableringsfriheten inom EU och även Kammarrätten ger det danskägda företaget rätt att handla med vapen, rapporterar tidningen Östra Småland Nyheterna.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser