Fortsatt handelsförbud med säl

Kungsbacka (JJ) Världshandelsorganisationen WTO har i sin högsta juridiska instans beslutat att EU:s förbud mot handel med sälprodukter inte strider mot världshandelsreglerna. Förbudet med import och handel med sälprodukter inom EU från 2010 kvarstår därför. WTO:s beslut är historiskt eftersom de utgår från djurens moraliska rättigheter.

I WTO:s beslut står det att förbudet ”är nödvändigt för att skydda den allmänna moralen”. Säljaktskonflikten har pågått under flera år och både djurrättsaktivister och Hollywoodkändisar har engagerat sig i frågan. Beslutet är historiskt. Det är första gången ett beslut tas av WTO som ser djurs moraliska rättigheter som ett handelshinder.

Framför allt är det Norge och Kanade som drabbas av handelsreglerna. De båda länderna är ledande när det gäller försäljning och export av sälskinn, sälolja och sälkött och de menar att de blir diskriminerade. Något som WTO inte håller med om eftersom Inuiter fortfarande har lov att sälja sälprodukter till EU.

För Sveriges del innebär WTO:s dom att Sverige inte heller får handla med säl, inte ens i begränsad skala. Detta rapporter Svenska Dagbladet.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser