Fortfarande oacceptabla betesskador på tallbestånd i Götaland

Kungsbacka (JJ) Myndigheten Skogsstyrelsen meddelar att betesskadesinventeringen i Götaland visar att skadorna är acceptabla i endast ett av 31 inventerade skogsbestånd.

Skogsskadorna är för stora i Götaland, rapporterar Skogsstyrelsen. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi ser tyvärr inte någon tydlig positiv trend. Det är helt enkelt för många älgar och annat klövvilt för att fodret ska räcka till i skogen. Det märks både på sjunkande reproduktion hos älg och betesskador som är på tok för höga, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Resultaten av ÄBIN (älgbetesinventeringen) i Götaland är klar och den visar att bara ett av de inventerade områdena klarar gränsen för tolerabla nivåer av årsskador på tall. Gränsen är satt till maximalt fem procent av yngre tallar.

– Dagens modell för älgförvaltning bör ha förutsättningar att förbättra situationen i skogen men då krävs beslutsamhet och engagemang från de som sitter bakom spakarna: markägare, jägare och myndigheter. En översyn görs nu nationellt om ytterligare verktyg behövs och här behöver aktörer hjälpas åt med tips om hur, säger Christer Kalén.

Enligt Christer Kalén är det foderbrist för älgarna på flera håll i södra Sverige. En orsak är att skogarna som planterades efter Gudrunstormen nu blivit så pass gamla att de inte erbjuder något foder längre.

AKTUELLT

Vi är Jaktjournalen: Marcus vann en plats hos oss

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår redaktör Marcus Holms tur.

Annonser