Fort Hjort Nalli – Stor jaktlust i liten kropp

Det är inte alltid enkelt att finslipa ett riktigt ämne. Finnspetstiken Fort Hjort Nalli började med massor av jaktlust, men det tog ett par säsonger innan den riktades helt mot fågel. Sedan blev hon å andra sidan stamgäst på de stora mästerskapen.

Nalli har hittat fågel och skäller takfast.

Norrbottens ganska tjäderfattiga kusttrakter är inte den allra mest gynnsamma miljön för en ung trädskällare. Det kan vara svårt att hitta tillräckligt med fågel för att hunden ska få alla chanser den behöver för att utveckla sina anlag till max. Ska det bli något krävs en envis hundägare och oftast en del jaktresor till bättre marker.

Från duktig jakthund till provstjärna är ett ännu större steg. Även om hunden förvaltar sina chanser väl och blir duktig så är risken stor att den förblir anonym om den hamnar hos en husse som inte tycker att en hund ska startas onödigt många gånger på jaktprov.

Med andra ord kunde den finska spetstiken Fort Hjort Nalli lätt ha blivit en jakthund som få hört talas om. Tiken inledde sin bana vid Norrbottenskusten och även om husse Anders Morin både startar och dömer hundar på jaktprov så är det inte hans första prioritet under höstarna.

Men det var inte Nallis öde att bli en anonym jakthund. Tvärtom. När husse väl introducerade Nalli i jaktprovssvängen höll de på att inte komma ur den igen. Den ena starten ledde till den andra när resultaten räckte till både kval och titelförsvarande. Hösten 2015 kunde Nalli se tillbaka på tre Skallkungstävlingar och två nordiska mästerskap och hon hade vunnit båda titlarna en gång vardera.

Därmed inte sagt att allt hände på en gång. Det var först tredje hösten som det lossnade på allvar för Nalli.

Snabb och effektiv

– Hon söker med bra kontakt, säger Anders Morin när han kopplar loss sin nu sjuåriga Nalli i Jokkmokksskogarna en vacker morgon i oktober. Men har hon inte hittat något på 1,5 timme kan vad som helst hända.

Anders har haft en mager säsong 2015, trots sin duktiga tik. Det första han sköt för henne var en mård och intill skallträdet låg en nyligen dödad tjäderhöna. Kanske var det ett omen. Hösten har bjudit på dålig fågeltillgång och lite skjutet.

Det är med sådant i minnet som Anders flaggar för en viss risk att Nalli går ut på stora turer. Han vet att om skogen verkar tom så kan Nallis jaktlust yttra sig i ett frustrerat långsök senare under förmiddagen.

Men tittar man i jaktprovsstatistiken för Fort Hjort Nalli verkar den risken trots allt inte så stor. På 18 svenska jaktprovsstarter har hon fått full pott i sökpoäng, 10 poäng, i hälften av starterna. Annars har det mest blivit 9:or och bara en gång har Nalli varit nere på 7 poäng. Det skvallrar om en snabb och effektiv sökare, men också om en som arbetar i god kontakt med föraren.

SE JCH FI JCH Fort Hjort Nalli.

SE JCH FI JCH Fort Hjort Nalli.

Första skallet tystnar

Vid sju års ålder har Nalli haft fyra valpkullar, den senaste i våras. Men det märks inte i dag. Tempot är bra. Och redan efter tio minuter kommer det första skallet.

Det blir kort. Fågeln, nästan säkert tjäder i de här obrutna tallskogarna, tål inte uppvaktningen. Efter bara några skall gnäller tiken till innan det blir tyst igen.

En halvtimme senare upprepas proceduren, med den skillnaden att Nalli verkar finna fågeln i träd efter några inledande sökskall. Likafullt flyger den ganska omgående.

Att döma av vad vi hör får Nalli ett förnyat skall på den här fågeln efter ett par hundra meter. Den här gången sitter den någon minut, sedan lättar den igen och Nalli återfinner den inte mer.

Förmågan att förfölja och få förnyade skall är annars en av hennes styrkor.

Så var det inte från början. Den egenskapen utvecklades ordentligt först då tiken skaffat sig en del rutin.

– Hon lyssnade länge efter fågel redan som liten valp, men förföljandena kom igång ordentligt vid 2,5 års ålder, berättar Anders.

Lite fågel, mycket älg

Historien om Nallis injagning är lite annorlunda än många andra historier av samma slag. För även om tiken blev en stjärna som vuxen så gick inte injagningen som på räls. Den blev i alla fall inte klar på en enda gång.

Nalli hade ett stort älgintresse redan som valp och under hennes första höst var det ont om fågel. Det blev alltså mycket älgjakt och lite fågel.

Anders påpekar att han egentligen gillar att se älgintresse i en valp. Han tycker att det ofta återfinns i frimodiga hundar med stort sök, hundar som kan passa bra i fågelglesa marker. Men det blev svårt att få till fågelsituationer med valpen.

– Jag sköt en orrkyckling, säger Anders. Den sköt jag åt henne snarare än för henne.

Andra hösten gick bara lite bättre. Men tredje hösten hade Anders plötsligt en fullfjädrad jakthund.

– Jag sköt tre fåglar på ett släpp. Efter det var det bara att jaga.

Det första jaktprovet gick Nalli vid 1,5 års ålder. Resultatet blev inget att skriva hem om. Men när hon var 2,5 började ettorna ramla in. Ståndfast hade hon varit från början och den här säsongen kom plötsligt även de långa förföljandena. Med dem kom poängen. Och resultaten räckte för kval till Skallkungen 2011.

– Jag är egentligen inte så mycket för det där med att gå många prov med samma hund, säger Anders. Men när man kommer in i cirkusen och kvalar in till proven så är det inte så mycket att fundera på.

Skallkung och NM-vinnare

Nalli startade på Skallkungen 2011 men två tredjepris räckte inte ända fram. Nästa chans kom 2013 i Idre och då vann hon på 89 poäng. 2014 i Bispgården/Lögdö gick Nalli som titelförsvarare och presterade ett andrapris och ett tredjepris. Inte ett vinstresultat, men tillräckligt för en fjärdeplats och kvalificering till NM 2015.

Det innebar inte att Nalli blev utan mästerskapstitel 2014. Hon startade nämligen på sitt första nordiska mästerskap den hösten. Provet gick i Idre och Nalli tog hem NM-titeln på mycket respektabla 85 poäng.

2015 gick inte NM hennes väg. Hon jobbade hårt båda dagarna, men det var ont om fågel och resultaten räckte inte till. Men vid det laget hade hon ändå redan visat vad hon gick för.

Anders Morin, Kalix, med med sin duktiga finnspetstik Nalli.

Anders Morin, Kalix, med med sin duktiga finnspetstik Nalli.

Långa linjer

– Det är egentligen inte så stor skillnad mellan hur riktigt bra hundar jobbar, tycker Anders som förutom egna hundar och jakt har en lång erfarenhet som jaktprovsdomare. Det man vill se när man väljer hund är långa bra linjer bakåt.

Nallis föräldrar är båda mycket goda nedärvare. Den finske fadern Rippeläisen Nipa har gett goda avkommor som finns i hela Norden i dag och modern Tiukka är flerfaldig norsk mästare och NM-vinnare 2009. Nalli har själv haft fyra kullar med totalt 16 valpar. Jakten går igen även där.

– Nallis bästa egenskap är helt klart söket. Förmågan att finna och förmågan att få förnyat är andra styrkor. Och ett bra lyssnande efter fågel i förföljandet.

Hittar fågel igen

Anders påpekar att inga hundar är felfria. Inte heller Nalli. Klövviltsintresset märks fortfarande av ibland och det förekommer att hon slår enstaka skall då fågel lättar.

– Det brukar mest ske på premiären, sedan brukar det gå över.

Vid det här laget har hon av allt att döma redan rest någon fågel under morgonen och hon har inte slagit mer än något skall i uppfloget.

En stund senare hittar hon fågel igen, men den här gången i träd. Nallis skall börjar försiktigt ett hundratal meter från oss på tallheden. Inom kort spikar hon en tall och växlar upp till ett säkrare skällande, men nästan omedelbart lättar en tjäderhöna ur trädet och försvinner. Trots ett långt förföljande får hon ingen ny kontakt. Fåglarna är skygga den här oktoberdagen.

Men Nalli jobbar på. Hon har täckt mark, gjort finnanden i träd och att döma av det vi hört har hon förföljt och återfunnit fågel, även om de inte suttit för henne.

Anders bekymrar sig inte så mycket över det. Tjädrarna kommer att höra av Fort Hjort Nalli igen. Och är de bara en liten aning mindre skygga än i dag kommer de att vara illa ute då.

Nallis 3 bästa egenskaper:

1. Söket
2. Förmågan att finna fågel
3. Förföljandena, lyssnandet och förmågan att få förnyade skall

 

SE JCH FI JCH Fort Hjort Nalli S33163/2008.
Undan: INT JCH NORD JCH Tiukka N00054/03.
Efter: C.I.B. FI JCH FI UCH NO UCH SE UCH Rippeläisen Nipa FIN18753/06.
Ägare: Anders Morin, Kalix.
Uppfödare: Tore Bjørnbet, Trondheim, Norge.

 

Jaktprov

Datum       Plats                          Domare                     Poäng        Pris

091101      Rörligt Norrbottens K o I             Anders Östlund           23             0

100921      Kalix/Överkalix          Roger Eklund             29             0

100922      Kalix/Överkalix          Mattias Persson           60             3

101001      Rörligt Norrbottens K o I             Göran Östlund            81             1

101106      Kalix/Överkalix          Magnus Törkvist         81             1

111001      Fredrika/Skallkungen  Sune Ahlqvist             61             3

111002      Fredrika/Skallkungen  Roland Lundgren        63             3

111009      Rörligt Norrbottens K o I             Göran Östlund            81             1

111105      Överkalix                   Lars Sundholm           26             0

111106      Överkalix                   Kent Engström           58             3

120908      Pudasjärvi, Finland     Thommy Svevar         83             1

120909      Pudasjärvi, Finland     Joonas Rahkola           55             3

121103      Överkalix                   Roger Eklund             9               0

121104      Överkalix                   Tord Isaksson             90             1

130928      Idre/Skallkungen        Conny Persson            67             2

130929      Idre/Skallkungen        Lennart Jönsson          89             1, Skallkung

140927      Lögdö/Skallkungen     Lars-Åke Kjellman     50             3

140928      Lögdö/Skallkungen     Niklas Stöök                               65             2

141004      Idre/NM                    Anders Albinsson        27             0

141005      Idre/NM                    Lennart Jönsson          85             1, Nordisk mästare

150905      Finnskogen, Norge/NM               Martin Lövtjernet       8               0

150906      Finnskogen, Norge/NM               Hermann Aune           45             0

 

Utställningar

Datum       Plats          Domare                     Bedömning

090307      Kalix         Thomas Eriksson        Junkl: 2

101127      Arvidsjaur Thomas Eriksson        B/J KL: 1

130302      Kalix         Eva Widstrand            B/J KL: Sufficient

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.
ANNONS ▼