Det är den allra yngsta åldersgruppen som har svårast för språket i det nya jägarexamensprovet. Arkivbild: Gettyimages

”Förstår inte språket” – nya jägarexamensprovet kritiseras

Det nya teoriprovet i jägarexamen får kritik för att vara för svårt språkligt. Andelen som klarar provet har minska kraftigt och en anledning uppges vara att provtagarna inte förstår frågorna.

"}}

P4 Väst rapporterar att andelen kompletta examinationer minskat med en tredjedel i Sverige.

– Antalet frågor har ökat från 140 till 450. Nackdelen, som vi påpekat för Naturvårdsverket i olika omgångar är språket i frågorna. Det blev lite för mycket akademiska skriverier och det förstår många elever inte, säger Bosse Persson i Äspered som sitter i den lokala Jägarexamen-gruppen i Västra Götaland för Jägareförbundets räkning, till lokalradion.

Svårast för de yngsta

Henrik Falk är jaktvårdskonsulent inom Svenska Jägareförbundet och har samordningsansvar inom förbundet för den nya jägarexamenskursen, som digitaliserades och infördes 1 mars 2021.

– 2020 låg antalet examinerade i Sverige på dryg 12.000 personer. Det sjönk med ungefär en tredjedel. Det är den allra yngsta åldergruppen som har svårast för provet. Det är bara cirka 30 procent av personerna som är upp till 20 år gamla som klarar teoriprovet, säger Henrik Falk till Jaktjournalen.

Naturvårdsverkets personal har uppmärksammats på problemet, men Henrik Falk är kluven inför att provet ska anpassas för de allra yngsta.

– Formellt har man ingen nytta av en jägarexamen förrän man fyllt 18 år. En 15-åring kan delta i uppsiktsjakt, men då krävs ingen jägarexamen. Samtidigt är det synd om en del upplever att provet mäter språkförståelse mer än kunskaper i jakt, säger Henrik Falk.

Tillåtet fråga provledaren

Han pekar också på att upplevelsen av vad som är svårt språk varierar beroende på studievana och utbildningsval.

Henrik Falk har ett handfast tips till dem som upplever svårigheter med frågeställningarna i jägarexamen.

– Innehåller frågorna ord som man inte förstår är det fullt tillåtet att räcka upp handen och fråga provledaren, säger Henrik Falk.