Första mårdhunden fångad i Norge!

I går fångades den första mårdhunden i Norge. Den är nu steriliserad och ska släppas under dagen försedd med en radiosändare.

Även i Norge är mårdhunden en ovälkommen viltart och man driver ett liknande mårdhundsprojekt som i Sverige.

För två år sedan kördes en mårdhund ihjäl och tre sköts i Hattfjälldal. Men nu har alltså den första mårdhunden fångats i fälla. Detta inträffade i Nord-Trøndelag, i Leka kommun.

– Vi har de sista åren fått in många rapporter om observationer av mårdhund, men har inte lyckats bekräfta iakttagelserna, säger Tore Solstad, regionansvarig i Statens Naturoppsyn för rovvilt i Nord-Trøndelag, till Norska radion.

Mårdhunden är nu steriliserad och ska släppas idag med radiosändare. Anledningen är att mårdhundar ofta uppträder parvis och strategin är nu att den märkta mårdhunden ska visa vägen till fler mårdhundar, som forskarna sedan kan avliva.

I Sverige finns redan ett 20-tal steriliserade och radiomärkta mårdhundar som nu ligger i vinteride. Så fort vintern släpper sitt grepp väntar forskarna att det återigen ska bli full aktivitet på mårdhundarna och de märkta djuren blir då ett viktigt verktyg i målsättningen att utrota arten i Sverige och även i Norge.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser