Första domstolsdagen i jakthärvan

Luleå (JJ) I dag inleddes förhandlingarna i Luleå tingsrätt mot de fem män som står åtalade för bland annat illegal rovdjursjakt i Norrbotten.

De fem männen mellan 37 och 73 år står åtalade för flera brott – grovt jaktbrott, grovt vapenbrott, jakthäleri och anstiftan till grovt jaktbrott. I bevisningen har åklagaren bland annat filmer, gps spår, sms foton att tillgå. Men de åtalades advokater anser ändå bevisningen som bristfällig och tror på friande domar.

I dag blev bland annat den 37-årige man som misstänks ha tjuvjagat och dödat en järv förhörd av åklagaren. Norrbottens-Kuriren skriver att mannen nekade till anklagelserna om att ha dödat järven. Mannen uppger att han släppt sin hundvalp på ett järvspår för att spårträna. Han upptäckte sedan när han återfann hunden att järven var död.

Även den jägare som tipsade om järvspåret förhördes av åklagare men ville inte ge någon förklaring till de kommentar kring händelsen som finns inspelade från telefonsamtal.

Säkerheten kring rättegången är höjd även om det inte förkommit några hot. Säkerhetschefen på tingsrätten menar att den alltid höjs när det förväntas komma mycket folk.

Rättegången mot de fem männen förväntas pågå i fyra dagar.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.

Misstänkt för illegal vargjakt – vann över polisen igen och får sina vapen

En av de misstänkta i det så kallade Amungenfallet, där en varg ska dödats illegalt, får rätt igen mot polisen. Nu meddelar Kammarrätten i Sundsvall för andra gången att bevisningen är för svag och att "Olle" ska ha igen alla sina vapen. – Det är märkligt att polisen inte accepterade den första kammarrättsdomen, säger advokat Erik Söderman.
ANNONS ▼