Förslag: Ljuddämpare blir licensfria i höst | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan licens
Kanske kan vi jägare köpa oss en ljuddämpare till hösten utan att behöva ansöka om licens. Arkivfoto: Per Jonson
Förslag: Ljuddämpare blir licensfria i höst
Stockholm (JJ) Licenskravet på ljuddämpare slopas från och med september i år. Det föreslår regeringens särskilde utredare, Kazimir Åberg.
– Om man innehar ett vapen som man kan ha ljuddämpare på, så får man också inneha ljuddämpare. Det blir precis som att man får inneha ammunition till ett vapen man har licens på. Det är förslaget, säger Kazimir Åberg till Jaktjournalen. Vad är anledningen till att ljuddämpare blev licenspliktiga? – Det är väldigt länge sedan, men om jag minns rätt så var det för att man ville motverka tjuvjakt, svarar Kazimir Åberg. Nu ska ärendet beredas på regeringskansliet och sedan skickas ut på remiss innan regering och riksdag ska ta ställning till förslaget.

Knappt om tid

Förslaget om licensfria ljuddämpare är en del av EU:s nya vapendirektiv, som ska vara en del av svensk lagstiftning från och med september i år. Kazimir Åberg har föreslagit att licenskravet på ljuddämpare slopas från och med 14 september. – Om tiden räcker för regeringskansliet att få det i kraft då, det törs jag inte sia om. Det är väl inte så troligt eftersom tiden är så knapp, säger Kazimir Åberg. Vad är anledningen till att just du fick uppdraget att hålla i den här utredningen? – Därför att jag haft flera utredningar tidigare och är domare i Svea hovrätt, svarar Kazimir Åberg.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!