Sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd med en fälld säl. Foto: Per Jonson

Förskräckligt, tycker forskaren om EU:s handelsförbud med sälprodukter

Runt om i landet höjs nu röster emot EU:s förbud mot handel med sälprodukter. – Förbudet är helt absurt och är bara följden av ett politiskt spel, säger sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd.

Sedan 2015 råder totalförbud mot handel med sälprodukter. EU-reglerna gör undantag för vissa inuitsamhällen och ursprungsbefolkningar, men en svensk säljägare får inte sälja någonting från sälen. – Det är ett förskräckligt förbud. Det gör det exempelvis omöjligt att sälja skinn för tillverkning av hanskar, gevärsfodral och alla möjliga produkter, säger Sven-Gunnar Lunneryd. Den värdefulla säloljan, som används för impregnering och har ett högt värde som naturprodukt mot hjärt- och kärlsjukdomar, omega 3-kapslar, får inte heller avyttras. – Det började efterfrågas sälkött när det blev inne med ”fine dining”, alltså mat gjord på exklusiva och annorlunda, närproducerade råvaror. En kock kan laga till fantastisk mat av en säl, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Skottpengar?

På flera håll i landet kämpar lokala politiker och jägarföreträdare för att riva upp handelsförbudet. – Det är klart att det inte finns något stort intresse hos jägare att gå ut och skjuta en säl som bara ska förgås sedan. Det egna behovet av sälprodukter är snabbt fyllt, säger Sven-Gunnar Lunneryd. Han menar att EU-politikerna genomfört handelsförbudet enbart för att få politiska poäng. Om förbudet mot handel med sälprodukter kvarstår anser Sven-Gunnar Lunneryd att skottpengar på säl kan vara ett sätt att locka fler att jaga. – Det behöver skjutas tiotusentals sälar runt Sverige om det ska få någon effekt. En annan idé är att göra biogas av dem. Då får vi bort näring och miljögifter ur haven, och minskar sälstammen, säger Lunneryd.

”Skrattar och fattar ingenting”

Men är det verkligen rimligt att vi ska göra biogas av fina jaktbyten? – Nej, det är naturligtvis absurt – och det håller 90 procent av den svenska befolkningen med om, även svenska politiker. Sedan är det EU som säger nej. Men jag tror att den svenska regeringen har stora chanser att få undantag från handelsförbundet, om man driver frågan ordentligt i EU, svarar Sven-Gunnar Lunneryd. Om man googlar på förbudet att handla med sälprodukter dyker Jordbruksverkets sida upp. Där står: ”Handel med sälprodukter Varför finns en sälförordning? Jakt på säl har ifrågasatts av djurskyddsskäl eftersom många anser att sälarna kan känna smärta, ångest, rädsla och andra former av lidande vid dödande och avhudning.” – Du ska veta vid hur många föreläsningar jag läst innantill ur den texten. Folk skrattar och fattar ingenting. Naturligtvis avhudas inga sälar levande. Men till Jordbruksverkets försvar ska sägas att texten är en direktöversättning av en engelsk text från EU. Det är inte Jordbruksverket själv som hittat på den, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21