Forskning: Vargen undviker hus och vägar

Det svensk-norska vargforskningsprojektet Skandulv visar i en ny studie att vargar i allmänhet undviker vägar och hus. Endast vintertid och i norra delarna av studieområdet kom vargen närmare mänsklig infrastruktur. Forskarna förklarar detta med att vargen följer efter sina bytesdjur. 

Forskarna har studerat rörelsemönster i relation till hus och vägar hos 52 stycken revirhävdande vargar (44 olika vargpar) med GPS-sändare. Totalt 20 års data från den Skandinaviska vargstammen har funnits tillgängligt.

Resultaten visar att vargar konsekvent undvikit både hus och vägar. Vissa faktorer påverkar dock det allmänna mönstret. Det händer oftare att vargar närmar sig hus och vägar i revir som ligger norrut i studieområdet. Även nattetid och vintern närmar sig vargar hus och vägar i större utsträckning, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Kunskap om vargarnas rörelsemönster kan underlätta för förvaltningen, menar forskarna, eftersom det blir lättare att skilja ut vargar med avvikande beteende.

Forskningsteamet kommer från SLU, Høgskolen i Innlandet, Forest Science and Technology Centre of Catalonia och Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼