Forskning kring åteljakt i Gävleborg

GÄVLEBORG(JJ). Det kommer att forskas kring åteljakt i Gävleborg. Forskningen ska förhoppningsvis ge svar på hur björnar beter sig när de lockas med mat. Därför ska björnar i Gävleborg förses med sändare och de ska filmas när de äter.

Det är en forskare vid det ”Skandinaviska björnprojektet” som har fått grönt ljus för att starta forskningsprojektet.
Från jägarhåll har det framkommit önskemål om att få återgå till åteljakt, bland annat för att detta skulle kunna ge säkrare skott mot björn.

Förhoppningen nu är att forskningen bland annat ska ge svar på i vilken grad som björnhonor besöker åtelplatser, samt om de tar med sig ungarna dit. Dessutom hoppas forskaren få svar på om jaktformen gör det lättare för jägare att se om det är en hona med ungar.
Forskningen ska försöka finna svar på hur olika björnar använder åtelplater och hur deras beteende påverkas. 

Det är på uppdrag av Naturvårdsverket som forskningen genomförs. Forskningen görs i  samarbete med länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna och Västerbotten. 
Det här rapporterar Gefle Dagblad.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser