Forskarteam utreder indirekta rovdjurskostnader

Kungsbacka (JJ) I en debatt artikel som publicerats i Svenska Dagbladet pekar fyra forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet på ett nytt potentiellt ersättningssystem för lantbrukare som påverkas av rovdjursnärvaro.

Att lantbrukare med djurhushållning får ökade kostnader på grund av rovdjur är allmänt känt. Tidigare har man kunnat påvisa de faktiska kostnaderna som rovdjursangrepp belastar lantbrukare med, men nu har en forskargrupp på SLU också tittat på så kallade indirekta kostnader rovdjursnärvaro bidrar till i form av stängelsunderhåll extra tillsyn, försämrad djurhälsa med mera..

Forskargruppen har låtit lantbrukare, både i rovdjursområden och utanför dessa, svara på en enkät. Ur svaren har de fått fram en generell bild av de extra kostnaderna för den enskilde lantbrukaren och föreslår nu därför att djurhållare ska kunna få ta del av en schablonersättning i tillägg till ersättning för de faktiska skadorna.

Forskargruppen gör gällande att betalningsviljan hos svenskar för att få ha de stora rovdjuren i landet vida överstiger de kostnader de medför.

Läs forskarnas inlägg på SvD här>>

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser