Forskare vill minska vargstammen

Holger Nilsson, ChefredaktörLandets tunga rovdjursforskare har nu tagit blad från mun och hävdar att det räcker med 270 vargar i Sverige för att bevarandestatus ska uppnås. I ett öppet brev till Naturvårdsverket förklarar de tydligt sin stora oro över hur Sverige är på väg att tappa kontrollen över vargstammen.
Naturvårdsverket har föreslagit en vargstam på 380 vargar, men nu hävdar alltså sex forskare att det räcker med 270 vargar. Bakom påståendet finns landets rik­tigt tunga rovdjursforskare från
SLU (Sveriges Lantbruksuniver­sitet), med namn som Olof Liberg, Håkan Sand, Henrik And­rén, Kjell Danell och Göran Erics­son, samt före prorektor Torbjörn Fagerström.

Kritiska
I brevet skriver de att en adaptiv förvaltningsplan ska ha en tydlig ekosystemansats där samtliga dimensioner av hållbarhet och ekosystemtjänster beaktas. Det vore i detta sammanhang dessutom olyckligt om Sverige tappade kontrollen över sin egen vargförvaltning.
”Vi anser att man på goda grunder kan förklara att den svenska vargpopulationen redan i dag har en gynnsam bevarandestatus.”

500 vargar
Som bakgrund till detta ska man också komma ihåg att forskaren Olof Liberg nyligen gjorde en uppskattning av den skandinaviska vargstammen och kom till fram att det redan nu finns 500 vargar i Sverige och Norge, varav de flesta finns i Sverige.
Att undertecknad inte vill ha varg över huvud taget kan vara utan intresse, men saken är den att väldigt få människor som tvingas leva med varg accepterar denna tvångsförvalt­ning.
Tyvärr drabbas livskvaliteten för dessa män­niskor med sjunkande fastighetspriser, svårigheter att ha tamdjur på bete och inte minst spolierade jaktmöjligheter.

Rekordstora rovdjursstammar
Just nu har vi rekordstora rovdjursstammar i landet. För att fortsätta på vargspåret kan vi konstatera att vi inte haft så mycket varg sedan slutet av 1800-talet. Den ryska vargstam som finns i Skandinavien växer snabbt.
Lägger man dessutom ihop stammarna av varg, björn, lo, järv och örn är predatortrycket omotiverat högt. Och när vi går till valurnorna om ett år kommer rovdjurs­frågan att bli oerhört laddad.
Holger Nilsson

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser