Forskare rasar över skarvjaktstopp

Kungsbacka (JJ) Sven Gunnar Lunneryd, marinbiolog och forskare på SLU är mycket kritisk till naturorganisationernas överklagan och inhibitionen av skarvjaktsbeslutet. – Det är helt felaktigt. De plockar ur en art ur ekosystemet och förstår inte att saker och ting hänger ihop.

Enligt Sven Gunnar Lunneryd har Sverige ett av Europas tätaste storskarvbestånd. Att tillåta en jakt på cirka 700 skarvar om året fram till 2017 hade inte påverkat beståndet i någon större utsträckning.

Däremot hade en avskjutning på 700 storskarvar i Bohuslän räddat livet på 30 000 individer av det starkt hotade ålbeståndet.

– Yrkesfiske riktat på ål är ju förbjudet på västkusten i dag. På ostkusten är dock ett begränsat fiske tillåtet. De får ta upp 14 ton blankål, alltså lekmogen ål. Storskarven tar den uppväxande gulålen. Om de 30 000 gulålarna hade fått bli blankål hade det genererat 25 ton fisk, alltså två och en halv gång mer fisk än vad yrkesfisket i dag tar upp.

Storskarven är inte på något sätt ett hotat bestånd även om populationen de senaste åren har haft en viss nergång.

– Det finns många arter som är betydligt mer hotade en skarven, till exempel ål- och torskbestånden. I stället för att bevisa att skarven gör någon skada på dessa bestånd tycker jag att naturorganisationerna borde bevisa att skarven inte gör någon skada. Jag menar att skarven har en betydligt större dödlig effekt på fisk än vad människor har i många av de områdena de finns.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser