Forskare kritisk till ripjaktstopp

Ripjakt har ingen mätbar påverkan på stammen, enligt forskare. Luleå (JJ) Biologen Maria Hörnell Willebrand är kritisk till att ett jaktstopp på fjällripa ger någon effekt. Enligt henne går populationen naturligt upp och ner i tioårsintervaller, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

Svenska ornitologiska föreningen har som Jaktjournalen tidigare nämnt ställt sig kritiska till ripjakt på fjällripa. De vill slopa jakten helt och hållet för att säkra beståndet.

Maria Hörnell Willebrand, ripforskare på SLU är inte säker på att jaktstopp är rätt väg.

– Ripstammen går upp och ner med tioårsperioder. Det är normalt. Känslighetsanalyser vi nyligen gjort visar att det inte är någon orsak att oroa sig när det gäller fjällripan. Riskerna med att införa jaktförbud är att man tror sig göra en åtgärd som måste ha effekt, säger hon till Norrländska Socialdemokraten.

Maria Hörnell Willebrand menar att ett jaktförbud per automatik inte behöver innebära att fjällripan kommer att öka. Få studier har visat på att jakten har någon mätbar påverkan på stammen.

– Vi vet väldigt lite när det gäller fjällripa jämfört med dalripa och man borde ta reda på mer innan man föreslår ett jaktförbud. Och när det gäller jaktstarten vid 25 augusti så är den helt okej ur ett biologiskt perspektiv, säger hon vidare.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser