GPS-märkta älgar i Junsele ska ge ytterligare information om älgarnas liv. Arkivbild: Gettyimages

Forskare hoppas att GPS-märkta älgar inte skjuts

Hur påverkas älgarnas vandringar av människans ingrepp i naturen, rovdjur och klimatförändringar? Nu har ytterligare 22 älgkor i Junsele fått GPS-halsband och kommer att studeras av forskarna i åtminstone tre år. En förhoppning är att jägarna fredar de märkta älgarna.

"}}

– Vi kan inte förbjuda jakt på de märkta djuren. Men min största rekommendation är att låta bli att panga märkta djur, säger Fredrik Stenbacka, forskningsingenjör vid SLU, i pappersupplagan av Nordsverige.

Projektet är ytterligare ett steg att förstå hur skogsbruket och andra faktorer påverkar älgarnas rörelsemönster.

Vandringsmönster

Förbi Junsele har älgarna vandrat i långa tider.

– Vi har data sedan tidigare och får så om vi kan jämföra den med det som samlas in nu. Då kan vi se hur älgen följer strukturen i landskapet, förklarar Fredrik Stenbacka till Nordsverige.

Han upplever att jägarkåren brukar freda GPS-märkta kor och ibland även kalvar. Han räknar ändå med att någon av de märkta älgarna i forskningsprojektet kommer att skjutas i älgjakt.

– Det viktiga är att vi får tillbaka halsbanden. Det handlar om en kostnad på mellan 50.000 till 80.000 kronor per älg och halsbanden innehåller mer data än vad som kan laddas ned på avstånd, säger Fredrik Stenbacka till Nordsverige.