Forskare framhåller värdet med vildsvin

DALARNA/GÄVLEBORG(JJ).Forskaren Henrik Thurfjell pekar på att vildsvinen inte bara innebär problem utan också är en tillgång i vår natur. -Det är en jaktbart vilt, det ökar den biologiska mångfalden i naturen och det är ett värdefullt vilt på många marker, säger Henrik Thurfjell, doktorand vid Sveriges lantbruksuniverstitet, SLU, i Umeå, till SVT Gävledala.

Han beräknar att det fälls omkring 50 000 vildsvin varje år i landet. Men vildsvinen innebär också problem för bland annat lantbrukare. Och varje år orsakar de skador för stora ekonomiska belopp.

Men i flera områden menar Thurfell att vildsvinen är en större resurs än de skador de orsakar. Bland annat framhåller han möjligheten att sälja jakt på vildsvin.
I Dalarna finns det minst omkring 300 djur i dag och i Gävleborg omkring 100 djur.

Vid SLU i Umeå –  där Thurfell arbetar – pågår just nu forskning kring vildsvinen. 
Det här rapporterar SVT Gävledala.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser