Forskare förslår skottpengar på säl

Norrbotten (JJ) Bristen på löjrom har drivit upp priset till 3 500 kronor och nu föreslår sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd skottpengar på säl.

Sälarna rapporteras ställa till stora skador för fiskarna i Norrbotten. Foto: Istock

Det är Norrländska socialdemokraten, NSD, som rapporterar om löjskötar och andra redskap som slitits sönder och förstörts av sälar.

– Det var kollaps i fisket i år. Sälen har ökat och den äter upp all fisk, säger Per-Erik Sångberg, yrkesfiskare i Karlsborg, utanför Kalix, till NSD.

Sven-Gunnar Lunneryd, forskare vid SLU:s anläggning Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, efterlyser en politisk diskussion om hur vi hanterar våra naturresurser i Sverige.

”Ännu mer konstigt”

– Det har gått för långt, vi förvaltar inte djuren. Om man tittar på alla sälarter som vi har i Sverige så har vi ett bestånd på över 100 000 individer. Varje år föds 5 000 till 9 000 djur. Vi måste hejda tillväxten, säger Sven-Gunnar Lunneryd till NSD.

Han pekar på att EU infört förbud mot handel med sälprodukter och att det påverkar intresset för säljakt.

– Jag tror att för att lösa det här måste man införa skottpengar på säl. Då blir det ännu mer konstigt. Först gör man ingenting, sedan skottpengar, sägrer Lunneryd till NSD.

AKTUELLT

Sverige har 2 900 björnar

Stockholm (JJ) Den svenska björnstammen växer. Av 2017 års populationsberäkning dras slutsatsen att det i dag finns cirka 2 900 björnar i landet.

Annonser