Förmodligen ingen vargjakt i Västra Götaland

Västra Götaland(JJ) Det blir förmodligen ingen licensjakt på varg i vinter i Västra Götaland. Troligen har det fötts för få vargar i området.

Enligt ett riksdagsbeslut ska det vara minst 27 vargföryngringa i år för att vargstammen ska uppnå en gynnsam bevarandestatus. 
I de områden som har mycket varg kommer det därmed sannolikt att anses befogat med licensjakt. 

Det har dock bara konstaterats två föryngringar i Västra Götaland och enligt länsstyrelsernas samverkansråd är gränsen för jakt tre valpkullar.
– Konsekvensen är att det blir ingen licensjakt i Västra Götaland. Vi har inte tre föryngringar som är godkända av Naturvårdsverket i dag. Det finns säkert fler föyngringar, men i den här världen måste det bekräftas av statliga tjänstemän, säger Ronny Johansson, viltansvarig inom LRF Västra Götaland, till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Naturvårdsverket tar beslut i frågan under oktober månad.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg. 

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser