Förlängd älgjakt i Uppsala – februari ut

Uppsala (JJ) Länsstyrelsen har beslutat förlänga älgjakten med en månad i Uppsala län. Februari ut ska jakten pågå. – Vi har inte ställt oss bakom det, säger Jägareförbundets ordförande i länet, Torsten Nilsson.

Älgjakten i Uppsala län förlängs med en månad. Foto: Gettyimages

Beslutet om förlängd jakt har tagits i Viltförvaltningsdelegationen.

– Det är markägarintressena som vill ha längre jakt för att förhindra skogsskador, säger Torsten Nilsson.

Viltförvaltningsdelegationen rekommenderar jägarna att inte skjuta vuxna hondjur under den sista jaktmånaden.

– Det handlar om de etiska funderingar som finns kring hur stora kalvfostren är vid den tiden, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Inte för extra jakt

Jägareförbundet vill inte ha förlängd älgjakt.

– Vi tycker att det räcker med jakt januari månad ut – man hinner skjuta älgarna på den tiden. Vi tänker också på om det släpps hundar som även jagar vildsvin och de tar upp högdräktiga suggor eller suggor som rent av fött sina kultingar, säger Torsten Nilsson.

Jägareförbundet kommer att gå ut med en uppmaning till jägarna att vara försiktiga med användningen av hundar som också jagar vildsvin.

– Jägarkåren är kunnig och försiktig, men det kan ändå behövas en påminnelse om det, säger Torsten Nilsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼