Förladdningsproblematik i skärgården – behov av miljövänligare ammunition

Statens Fastighetsverk har känt sig manade att göra utskick till jägare på västkusten som jagar på före detta kronoholmar. Detta på grund av mängden plastförladdningar som hittas. I dag finns dock inte mycket alternativ till konventionell hagelammunition på marknaden. 

En vettig och biologisk nedbrytbar förladdning hade varit användbar i hagelladdningar ämnade för skarvjakt om skyddsjakten blir mer omfattande framöver. Arkivfoto: Per Jonson

Tillsammans med Västkuststiftelsen strandstädning vill nu Statens Fastighetsverk sätta press på jägare för att förmå dem att plocka upp skräpet efter sig när de jagat i skärgården.

Det hittas, enligt utskicket mängder med förladdningar ute på öarna i Bohuslän.

Enligt Annika Söderberg, handläggare på Statens Fastighetsverk har brevet skickats ut till 195 jägare längs med västkusten som i dag innehar jaktkort på före detta kronoholmar.

– Det här är första gången vi gör något sånt här. Vi har nu också lagt till regeln om att städa upp efter sig. Det är svårt att sätta det som krav vid köp av jaktkort eftersom vi inte kan kontrollera det, säger Annika.

Enligt uppgifter från Västkuststiftelsen har både sjöfåglar och marina däggdjur fått i sig plastförladdningar.

Vill ha bort plasten

Torbjörn Larsson, ordförande på Svenska Jägareförbundet tycker fynden av förladdningar på öarna är tråkiga nyheter och meddelar att förbundet idag aktivt jobbar med att öka miljömedvetenheten.

– Danska Jägarförbundet har tagit ett strategiskt beslut om att plast i ammunition ska bort. Även England går samma väg. Plastfrågan är lika stor som blyfrågan men har hamnat lite i skymundan, säger han.

Enligt Torbjörn Larsson finns det redan i dag alternativ till plastförladdningar på andra håll i Europa. Brittiska och spanska tillverkare har tagit fram nedbrytbara förladdningar.

– Mitt intryck är att ammunitionstillverkarna tar detta på största möjliga allvar. De stora tillverkarna är på frågan och vi kommer nog se alternativ till plast på svenska marknaden snart.

Norma har ingen produkt än

Norma som nu tagit över hagelammuntionstillverkningen från Gyttorp meddelar att de arbetar på en lösning men någon produkt, det finns det inte i nuläget.

”Idag finns tyvärr bara förladdningar som bryts ner i mindre bitar på grund av UV strålning. Totalvikten är den samma men man kan inte längre samla in dom ordentligt vilket gör att dom skräpar ner som mikroplast mer än en klassisk förladdning som går att plocka upp och göra sig av med.” skriver Anton Brask, product manager på Norma i ett mejl och fortsätter.

” Utöver detta finns vattenlösliga förladdningar som tyvärr inte heller ger en tillräcklig lösning då de bara förändras i formen men inte i vikt. Vi hoppas att vi snart kommer att finna en rakt igenom miljövänlig lösning.”

Småländska entreprenörer

Conny Svärd, Anderstorp menar att det visst finns en lösning i Sverige. Han har tillsammans med några medarbetare i tre års tid arbetat med att ta fram en nedbrytbar förladdning.

– Vi har en som fungerar och vi har gjort omfattande testskjutningar med den i olika laddningar och i olika vapen, säger Conny.

Hans utvecklingskollega Fredrik Hjalmarsson berättar att deras förladdning innehåller biologiskt nedbrytbart material sammanfogat med träfiber.

– Den löses upp inom ett par år, säger Fredrik.

Både Fredrik och Conny berättar att de varit i kontakt med både Gyttorp och Norma men inte fått några konkreta svar från dem.

– Vi blev kontaktad av en dansk underleverantör men vi förstod att de bara var intresserade av vad förladdningens beståndsdelar bestod av.

I dag finns ett verktyg framtaget så förladdningar kan produceras i större skala.

– Vi har erbjudit Norma om att testa och provladda hagelammunition med våra förladdningar för utvärdering, säger Fredrik som också menar att kostnaden för framställning av en miljövänlig förladdning inte är mycket dyrare än en av polypropenplast.

Jaktjournalen har sökt Norma för en kommentar men inte fått något svar.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
0738-203315

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼