Förklarar varför vargen i Stockholm bör skjutas

Stockholm (JJ) Viltskadecenter har förordad att vargen i Stockholm avlivas. Nu förklarar forskaren Jens Frank varför det är det bästa alternativet.

Stockholmsvargen filmades när den besökte en familj i Stockholm. Man slängde bland annat sten och ett armeringsjärn mot vargen, men utan att den reagerade nämnvärt.

Jens Frank intervjuas i Mitt i hela Stockholm och där beskriver han vilka riskerna är när ett stort rovdjur vänjer sig vid människor: Risken för attack mot människa ökar.

– Vargen kanske hamnar mellan en hundägare och en husvägg, till exempel. Då kan den i värsta fall känna sig trängd och gå till anfall mot människan. Risken är mycket liten, men den finns. Den här aktuella vargen har ju vistats nära människor länge nu, i flera månaders tid, säger Jens Frank till Mitt i hela Stockholm.

Närgången

Vargen i Stockholm har varit mycket närgången och bland annat följt efter människor och deras hundar, ibland på bara några meters avstånd. Fakta för sin ståndpunkt, att vargen bör avlivas, hämtar Jens Frank och andra forskare från andra länder.

– Tittar man på andra länder som Spanien, USA och Kanada har det hänt att vargar har skadat och dödat människor på platser där vargarna blivit vana vid människor. Som i nationalparker eller vid avfallsplatser, säger Jens Frank till Mitt i hela Stockholm.

Ett av stockholmsvargens närgångna möten med människor filmades av Mattias Eriksson. Se filmen och läs Jaktjournalens rapportering här.

AKTUELLT

Sverige har 2 900 björnar

Stockholm (JJ) Den svenska björnstammen växer. Av 2017 års populationsberäkning dras slutsatsen att det i dag finns cirka 2 900 björnar i landet.

Annonser