Förklarar förslaget om nya jaktmedelföreskrifter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket har på eget initiativ tagit fram och skickat ut ett förslag om nya föreskrifter för jaktmedel på remiss. Mest uppmärksammat är att tillåta bågjakt men det finns fler nyheter.

Det återfinns en del förändringar i Naturvårdsverket nya förslag på föreskrifter för jaktmedel. Arkivfoto: Per Jonson

Per Risberg, jakthandläggare på Naturvårdsverket har delvis varit inblandad i tillkomsten av förslaget. Enligt honom är det inte baserat på något direktiv utifrån utan baseras mer på uppdatering av nuvarande regler och intresse att underlätta för jägare och förenkla hantering.

Förenklat pappersarbete

– En av de förändringar vi föreslår är att ta bort kravet på dispens för hagelgevärsanvändning som gör att länsstyrelsepersonal som exempelvis ska avliva vilt från helikopter måste söka dispens, säger Per Risberg.

Ett annat förslag är naturligtvis möjliggörandet av bågjakt i Sverige.

– Första förslaget kom 1992 och då sa i stort sett en enig jägarkår nej. I dag ser det inte ut så längre, säger Per Risberg.

Rådjur kommer enligt förslaget kunna jagas med slugs i enkelpipiga hagelgevär, förutsatt att jägaren har licens för klass 1 gevär. Varför detta krävs kan inte Per Risberg svara på men den skrivningen fanns även innan när det gällde sluganvändning till dovvilt eller vildsvin.

Står fast vid sin syn

Med tanke på det nya vapendirektivet och eventuellt skärpta regler kring vapenanvändning i Sverige har det uppmärksammats flera ärenden där jägare inte fått tillstånd att inneha vapen eftersom Polisen ansett dem vara olämpliga.

Per Risberg känner till problematiken och säger att Naturvårdsverket valt att inte göra några stora förändringar mot den syn myndigheten tidigare haft.

Exempelvis har de inga invändningar mot att ett jaktgevär av vanlig repeterkaraktär som uppfyller kraven på god precision och säkerhet för jakt, kan vara utrustad med exempelvis en vikbar kolv.

– Vi har funderat lite på detta och vi är endast fokuserade på att värdera ett vapen ur dess jaktliga användbarhet. Polismyndigheten väger in andra aspekter i sina beslut, säger han.

Remissinstanserna har fram till den sista augusti på sig att kommentera förslaget.

Läs hela föreslaget på Naturvårdsverkets hemsida>>

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser