Föreslår höjd ersättning för vargdödade hundar

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket föreslår höjda ersättningar för hundar som skadas eller dödas av de stora rovdjuren. För exempelvis rovdjursavvisande stängsel föreslås dock en sänkning av det statliga stödet.

Den som får sin jakthund dödad av exempelvis varg föreslås få höjd ersättning.

Den som har en oförsäkrad hund och får den skadad av till exempel varg får ingen höjd ersättning enligt förslaget. Max 10 000 kronor blir kvar som ersättningsnivå för oförsäkrade hundar.

Den som har försäkrad hund föreslås få 5 000 kronor till självrisken och möjlighet att ansöka om ytterligare 8 000 kronor till kostnader som uppstått i samband med skadan.

– Det är andra kostnader som du kan styrka. Du kanske måste vara hemma från ditt arbete eller har betalat för resor i samband med veterinärvården, säger Malin Hollberg-Malm, jurist på Naturvårdsverket.

Det föreslås också bli höjd ersättning för hundar som dödas av något av de stora rovdjuren. Den nya maxersättningen blir 25 000 kronor, vilket är en höjning med 5 000 kronor.

Sänkta bidrag till lantbruket

Det föreslås också förändringar i bidrag till lantbrukare som får kostnader för att förebygga viltskador.

Ersättningen för exempelvis rovdjursavvisande stängsel sänks från max 100 procent av kostnaden till max 80 procent.

– Det hänger samman med att EU:s regler inte tillåter en högre stödnivå än 80 procent, säger Malin Hollberg-Malm

Förslaget är skickat på remiss och redan 4 juni går remisstiden ut.

– Vi vill att det här ska träda i kraft så fort som möjligt och hoppas kunna fatta beslut inom ett par veckor efter att remisserna kommit in, säger Malin Hollberg-Malm.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser