Föreslår en föryngring av varg

Södermanlands län(JJ) Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har föreslagit miniminivåer för varg och lodjur i länet. Förslaget är tre årliga föryngringar av lodjur och en föryngring av varg som delas med grannlän, till dess att det finns minst tre vargföryngringar i södra Sverige.

Därmed är vargstammens storlek i länet beroende på hur utvecklingen ser ut i södra delen av landet.
– De regionala miniminivåerna är steg på vägen mot en rovdjursförvaltning där Länsstyrelsen själv fattar fler av de viktiga besluten, säger Liselott Hagberg, landshövding och ordförande i Viltförvaltningsdelegationen, i en kommentar på Länsstyrelsen Södermanlands hemsida. 

Det var en oenig delegation som fattade beslutet och ledamöter som företräder jägarna, samt politiska representanter för Moderaterna och Folkpartiet, reserverade sig mot beslutet.

Från flera delegater framhölls behovet av stöd till tamdjursägare om vargen etablerar sig i länet, bland annat för skadeförebyggande åtgärder.
Det här meddelar Länsstyrelsen Södermanlands län på hemsidan.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser