Förbundsordföranden kräver hårdare tag mot aktivister

Få har undgått Göteborgs Postens granskning av den militanta djurrättsaktivismen den senaste veckan. En aktivism som också slår mot jakten. Nu uttalar sig Torbjörn Larsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet, och han kräver en kraftsamling.

Torbjörn Larsson, ordförande på Svenska Jägareförbundet. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi ser behov av förbättrad lagstiftning och tydligare instruktioner till rättsvårdande instanser. Så här får det inte fungera, säger Torbjörn Larsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Torbjörn Larsson är illa berörd över berättelserna från dem som blivit objekt för djurrättsaktivisternas hot.

– Det är vedervärdigt och visar djurrättsaktivisternas brutala hänsynslöshet. De som använder hot om och våld som metod ska aldrig mötas med dialog. Här måste samhället vara mycket tydligt, säger Torbjörn Larsson.

Själva drabbade

I Almedalen i somras hamnade även Svenska Jägareförbundet samt ett antal politiker i skottlinjen när jaktmotståndare stormade in under en politikerutfrågning.

– Vi tillkallade då polis, med det fanns en stor osäkerhet kring hur de kunde agera. Vilket innebar att det tog lång tid innan de gjorde något och det direktsända demokratiska samtalet påverkades negativt. Det behövs en förbättrad lagstiftning och tydligare instruktioner till rättsvårdande instanser hur de ska agera för att terrorn ska stoppas, beivras och straffas.

Nu kommer enligt Torbjörn Larsson Svenska Jägareförbundet både enskilt och tillsammans med andra aktörer att agera.

– Det har gått alldeles för långt. Nu behöver rättsstaten ta i med hårdhandskarna mot djurrättsterroristerna, säger Torbjörn Larsson avslutningsvis i pressmeddelandet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.

Misstänker tjuvjakt på rådjur

Det har påträffats ett rådjurshuvud som amatörmässigt skiljts från kroppen. Det har hittats kvarlevor efter en rådjursget med mjölk i juvret. Saken har polisanmälts som tjuvjakt.

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.
ANNONS ▼

Annonser