Förbundsordföranden i utspel: ”Självklart att vi ska ha en årlig vargjakt”

Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet är besviken på Naturvårdsverkets beslut om att det inte blir licensjakt på varg i vinter. Han menar myndigheten är i otakt med verkligheten.

Torbjörn Larsson, Svenska Jägareförbundet är kritisk till den uteblivna licensjakten på varg. Foto: Gettyimages/Madeleine Lewander

Jaktjournalen skrev i går om hur Naturvårdsverket inte kommer delegera beslutanderätten till länsstyrelser om licensjakt på varg kommande vinter. Anledningen är att inventeringsresultatet visar att det inte är fler vargar än i fjol. Populationsuppskattningen myndigheten redovisar säger att det finns cirka 300 vargar i Sverige.

– Vi har hamnat i en situation där de som drabbas av vargen inte tror på myndigheternas vilja och förmåga att förvalta vargen. Genom åratal av felaktiga och byråkratiska förvaltningsbeslut har vargförvaltningen drivits mot sin totala kollaps, säger Torbjörn Larsson och fortsätter.

– För mig är det självklart att vi ska ha en årlig vargjakt, oavsett hur många individer det finns. Tilltron till systemet och myndigheternas förmåga saknas, då måste myndigheten agera. Att ställa in vargjakten ännu ett år leder inte till att de människor som tvingas leva med vargen får ny framtidstro.

– Svenska Jägareförbundet är emot all form av illegal jakt. Just därför är jag frustrerad över att myndigheternas agerande skapar grogrund för detta. Nu famlar verket i dimman och ser ingen väg framåt. Agerandet som pågått i många år är ett svek mot alla människor som vill ha en legal förvaltning av vargstammen. Om den illegala jakten är problemet borde myndigheterna agera för att vinna tillbaka förtroendet, men man gör tyvärr tvärt om, säger Torbjörn Larsson.

Enligt Torbjörn Larsson är det viktigt att tänka långsiktigt och inte låsa fast förvaltningen vid resultatet av årsvisa inventeringar. Dessutom måste det finnas en socioekonomisk konsekvensanalys.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser