Folkkär vit värmlandsälg ska skjutas

Eda (JJ) Den vita älgen i Eda, Värmland har blivit en världskändis sedan filmklipp av den spridits på nätet men den har också blivit allt mer tam. Efter ett utfall mot en kvinna med hund har nu skyddsjakt beviljats.

– Det var för en vecka sedan som en kvinna motionerade sina två hundar. Då stod den vita älgen nära där hon passerade. Då fullföljde älgen ett utfall som resulterade i att kvinnan föll omkull. Som tur var kunde en granntant skrämma bort älgen, berättar Mats Andersson, ordförande i Tväruds viltvårdsområde till SR P4 Värmland..

Kvinnan fick föras till sjukhus och är nu sjukskriven. På grund av incidenten har polisen beslutat att älgen får skyddsjagas.

– Det finns ett beslut att den ska avlivas för att den utgör en fara. Jag har pratat med jaktlaget som säger att de i första hand tänker försöka andra åtgärder för att få bort älgen, säger Christer Lööf, lokalpolischef i Arvika tillSR P4 Värmland..

Många jägare i området avser inte att fälla älgen trots att älgjakten pågår. Även kommunalrådet i Eda anser att älgen ska få leva vidare eftersom den har ett stort marknadsföringsvärde för bygden.

– Formellt kan jag ju inte göra något. Jag kan bara vädja till jaktlagen att inte skjuta älgen. Jag kan tänka mig att åka dit och agera mänsklig sköld så att den inte kan skjutas, säger kommunalrådet Hans Nilsson, till SR P4 Värmland.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser