FN tar Sverige i örat om renarna och rovdjuren

Kiruna (JJ) FN:s rasdiskrimineringskommitté har synpunkter på det höga rovdjurstryck som renäringen i Sverige tvingas leva under. FN-kommittén uppmanar Sverige att ersätta skador i renskötseln full ut och jobba för max tioprocentiga rovdjursskador på renhjordarna.

Sverige efterlever inte den politik som beslutats i Sveriges Riksdag om renskötseln och rovdjuren. Foto: Gettyimages

Sameradion rapporterar att Sverige för två veckor sedan var kallat till Geneve för ett förhör av FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Nu kommer kommittén med ett tungt yttrande om den svenska rovdjurspolitiken i renskötselområdet.

”Sverige ska genomföra rovdjurspolitiken som beslutades 2013, så att renskötare kompenseras helt för skador som orsakats av rovdjur. Sverige ska också fortsätta samråden för att se till att den beslutade toleransnivån på 10 procents rovdjursskador ska efterlevas”, skriver kommittén.

Åsa Larsson Blind är president i Samerådet, som representerar de olika samiska organisationerna. Hon är glad över rasdiskrimineringskommitténs tydliga ställningstagande.

Efterlyser handling

– Sedan beslutet om max tioprocentiga skador av rovdjur togs i Riksdagen, 2013, har man inte gjort någonting åt själva problemet, att det är för mycket rovdjur i renskötselområdet, säger Åsa Larsson Blind till Jaktjournalen.

Politikerna har beslutat, men det verkställs inte av de statliga myndigheterna. Istället kan renägarna och de samiska organisationerna konstatera att vissa samebyar har uppemot 40 procentiga skador.

– Det betyder att 40 procent av de vuxna djuren som man har i vinterhjord tas av rovdjur. Det leder i slutändan till det inte föds tillräckligt med renkalvar utan renhjordarna minskar. Det leder till kollaps i renskötseln. Nu måste det göras någonting, säger Åsa Larsson Blind.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ulkeröd – En undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser