Flera skyddsjakter i Jämtland är stoppade av Förvaltningsrätten. Foto: Gettyimages, montage

Flera skyddsjakter på varg och järvar stoppade i rätten

Förvaltningsrätten i Luleå har beslutat stoppa flera skyddsjakter på varg och järvar i Jämtland.

Det ena ärendet rör skyddsjakt på tre järvar i Jijnjevaerie sameby. Föreningen Nordulv i Karlstad och Svenska Rovdjursföreningen i Stockholm har överklagat och menar bland annat att jakten inte riktas mot skadegörande individer utan ska betraktas som populationsminskande. ”Föreningen befarar fler beslut om skyddsjakt på lika dåligt underlagt som i detta fall och, om det blir vägledande, förödande konsekvenser för den svenska järvstammen”, skriver Förvaltningsrätten. Föreningen pekar på att det finns beslut om skyddsjakt på totalt 15 järvar i Jämtland och hävdar att ett sådant uttag allvarligt skulle skada den svenska järvstammens möjligheter att uppnå gynnsam bevarandestatus.

Dåliga inventeringsförhållanden

Länsstyrelsen hänvisar till ett utlåtande från av docent Jens Persson, projektledare före svenska järvprojektet vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Han pekar på att järvstammen sannolikt underskattats vid inventeringar i framförallt Jämtland och Norrbotten. Detta på grund av dåliga inventeringsförhållanden. Förvaltningsrätten ger Nordulv och Rovdjursföreningen rätt. Jakten stoppas, så kallad inhibition, i väntan på att skyddsjaktens laglighet prövats.

Stoppad vargjakt

Förvaltningsrätten stoppar, inhibierar, också den skyddsjakt på en varg som pågår i Tåssåsens sameby. Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen har överklagat eftersom vargens ursprung inte är fastställd. ”Förvaltningsrätten kan här konstatera att den aktuella vargens genetiska status ännu inte är fastställd. Innan denna status har fastställts finns, precis som Naturskyddsföreningen har gjort gällande, därmed en risk att en genetiskt värdefull varg förloras”, skriver Förvaltningsrätten i sitt beslut. Rätten anser också att ”vissa oklarheter gällande risken för allvarlig skada och möjligheterna till annan lämplig lösning”.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21