Flera orsaker till kalvdöden på Öland

Öland (JJ) Forskning kring den minskande älgstammen på Öland har pågått sedan 2006. Nu är rapporten klar och anledningarna till kalvdöden är många. Det var för åtta år sedan som oroliga jägare på Öland kontaktade Statens Veterinärmedicinska anstalt. Antalet observerade kalvar per älgko var litet.

– En pilotstudie visade att många kalvar dog i embryostadiet samt att den fästingburna bakterien Anaplasma phagocytophilum förekom i oväntad hög utsträckning i organ från Ölandsälgarna, säger Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär, till tidningen Barometern.

Hans avhandling om reproduktion och hälsa hos älg i Sydsverige visar att kalvöverlevnad i olika områden i södra Sverige normalt varierar mellan 70 och 90 procent men på Öland befanns den vara särskilt låg, endast 16 till 32 procent.

Orsakerna till den låga överlevnaden av älg på Öland är sannolikt miljöfaktorer, inklusive klimatfaktorer och konkurrens om fodret. Förekomsten av fästingburen bakterie påvisades i högre omfattning bland öländska älgar, ungefär 37 procent än hos älgar på fastlandet.

En större studie har gjorts med ungefär 25 älgar som märktes med GPS-mottagare. Djurens rörelser studerades och det gav en inblick i hur många kalvar som överlevde.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser