Flera nya jakthundsraser till Sverige

Stockholm (JJ) Tre nya jakthundsraser har introducerats i Sverige under året. Detta uppger Svenska Kennelklubben som i dag presenterade statistik över registrerade hundraser i Sverige.

Enligt SKK registrerades 53 395 hundar förra året. Det är en minskning med en procent jämfört med året innan. De vanligaste hundarna som registreras är blandraser, men eftersom det inte är en homogen grupp ligger fortfarande renrasiga hundar i topp.

Bland de vanligaste hundraserna i Sverige 2012 återfinns som vanligt jämthunden högt upp. Rasen hamnar på fjärde plats med 1 742 regisrteringar förra året. Även gråhund finns med bland de 20 populäraste raserna med 714 nyregistreringar.

För några av de svenska nationalraserna, särskilt stövarraserna, ser läget fortsatt mörkt ut. Sifforna visar dock att drevern har återhämtat sig starkt under året med nästan en fördubbling av registreringsantalet; 616 nya registreringar 2012 mot 365 året innan.

SKK registrerade i fjol tre nya jakthundsraser i Sverige. Bosanski ostrodlaki gonic-barak som är en l långhårig stövare från Bosnien som används för vildsvinsjakt. Deutche Brache, en tysk långsamtdrivande hund som påminner om drever och Porcelaine som kommer från Frankrike och räknas som en drivande jakthund av stövaretyp.

Bosanski ostrodlaki gonic-barak. Foto: Åsa Lindholm Deutsche Brache. Foto: Åsa Lindholm Porcelaine. Foto: Åsa Lindholm
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser