Flera får dödade – skyddsjakt på lodjur beviljat

Uppsala (JJ) Ett lodjur som angripit tamboskap i området kring Skogs-Tibble får nu skyddsjagas. Det har länsstyrelsen beslutat. Efter beslutet har ytterligare angrepp skett, men inte på samma drabbade gård.

Skyddsjakten beslutades i onsdags och i dag besiktade länsstyrelsens personal döda får på två nya gårdar. Angreppen ägde sannolikt rum under natten tills i dag. Dock inte på i samma område där skyddsjakten beviljats.

Skyddsjakten måste enligt länsstyrelsen påbörjas på den gård där angreppen skett och som ligger till grund för beslutet. Den gård som drabbats av attacker under upprepade tillfällen har rovdjursavvisande stängsel, men det har lodjuret hoppat över.

– Vi har försökt utforma skyddsjakten så att den riktar sig mot just den individen som lärt sig att ta sig in över stängslet, därför krävs att djuret varit inne i eller i direkt anslutning till hagarna där angrepp skett och att det går att följa en obruten spårlöpa därifrån med hjälp av hund. Det är alltså inte tal om en allmän skyddsjakt efter lodjur inom området, utan den inleds efter samråd med länsstyrelsen, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare i ett pressmeddelande.

 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser