Fler viltolyckor förra året än någonsin

Kungsbacka (JJ) Nationella Viltolycksrådets statistik visar att 2017 blev ett rekordår när det gäller viltolyckor längs med de svenska vägarna. Totalt anmäldes drygt 61 000 olyckor.

Bilisters beteende måste förändras, menar NVR. Arkivfoto: Per Jonson.

2016 anmäldes drygt 58 000 viltolyckor men under förra året ökade antalet med ytterligare omkring 3 000 olyckor. Boris Karlqvist, informatör på Älgskadeföreningen som arbetar för att minska antalet viltolyckor är förfärad av över antalet olyckor.

– Det är ju väldigt skrämmande det här. Tyvärr trodde jag nog att det skulle öka men kanske inte i den omfattningen. Alla tiders – tyvärr – rekord, säger han till Sveriges Radio.

Enligt Älgskadeföreningen kan klimat och väder ligga till grund för olycksökningen. Torr sommar och blöt höst bidrar till förändrat rörelsemönster hos viltet.

–  Normalt sett – vid ett vattendrag – så finns det en viltpassage och ofta även vid brytning mellan skog och åker. Men finns det inte vatten längre går djuren på andra håll och dyker upp på ett helt annat ställe. Har man sedan riktigt med otur så är viltolyckan ett faktum, säger Boris Karlqvist till Sveriges Radio.

AKTUELLT

Ulkeröd – En undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser