Fler vargföryngringar spräcker Riksdagens mål

GRIMSÖ (JJ) I dag kom preliminära siffror om varg- och loföryngringarna från Viltskadecenter. Enligt rapporten var det under 2010/2011 totalt 28 vargföryngringar och drygt 270 föryngringar av lo. Därmed blev resultatet 40 % fler föryngringar än Riksdagens mål på 20.

Viltskadecenter uppskattar att 28 föyngringar motsvarar cirka 280 vargar totalt. De siffrorna är dock osäkra i detta tidiga skedet av analysen. Licensjakten, trafik osv. har med största sannolikhet reducerat den siffran något.

Föryngringen av lo ligger dock inom de mål Riksdagen har satt upp. Resultaten visar att lodjuren har stark etablering i norra Sverige medan de har fortsatt svårt att stadga sig i de södra delarna. 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser